Ето с колко млрд. евро ще разполага България за проекти, свързани с прехода към неутрална по отношение на климата икономика

  • 10 ноември 2020 19:43

  • 935
  • 0
Ето с колко млрд. евро ще разполага България за проекти, свързани с прехода към неутрална по отношение на климата икономика
© Pixabay

Страната ни ще разполага с 1.178 млрд. евро от Механизма за справедлив преход (МСП) на ЕК за финансиране на проекти в областите на страната, засегнати от изпълнението на Зелената европейска сделка за намаляване на вредните емисии и прехода към неутрална по отношение на климата икономика. Към тези средства се предвижда и възможност за допълващо кредитно финансиране на национално ниво за изпълнение на различни мерки.

Това е съобщила заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова по време на онлайн дискусия "Energy Managers' Forum - Регионални планове за справедлив преход", информира пресцентърът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Николова е отбелязала, че Фондът е ключов инструмент, гарантиращ, че преходът към неутрална по отношение на климата икономика се осъществява по справедлив начин в държавите членки. Той ще финансира региони на ниво NUTS 3 (области) или части от тях, на база териториални планове за справедлив преход, които ще се одобряват от ЕК и ще са обвързани с националните планове за енергетика и климат, се посочва в съобщението.

В присъствието на Борисов лидерите на Западните Балкани подписаха две декларации

Плановете ще станат елемент от Оперативна програма "Развитие на регионите" 2020-2027 г., като отделен приоритет, информират от МРРБ. От там уточняват, че към момента е възложено изготвянето на три плана за българските области, в които основната промишленост е добив на въглища и производството на електроенергия от тях. Подготвят се стъпките и за изготвянето на териториални планове за още 5 области в страната. Планът за всеки регион следва да представя социалните, икономически и екологични предизвикателства и да идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда, уточняват от регионалното министерство.

"Териториалните планове ще са основен акцент по отношение на стратегическото планиране на средствата, с които ще разполагаме. Целта е да дадем възможности за всички територии, които са засегнати, ще намерим и подходящите финансови механизми, с които да стимулираме и бизнеса, за да допринесе и той за постигане на целите", е коментирала зам.-министър Николова, цитирана от пресцентъра на МРРБ. Заместник-министър Николова е откроила като ключова мярка, свързана с енергийната ефективност - изпълнението и на Националния план за възстановяване и устойчивост с ресурс от над 3 млрд.лв.

Филип Епитропов
935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини