ЧЕЗ все още няма официално становище от КЗК за сделката с "Еврохолд"

30 октомври 2020 13:07

ЧЕЗ все още няма официално становище от КЗК за сделката с "Еврохолд"
© Novini.bg
259 0

ЧЕЗ все още не са получили официалното становище на Комисията за защита на конкуренцията, с което се разрешава покупката на активите от "Еврохолд", потвърдиха за БНР от централата на чешката компания в Прага. Вчера за обрата в позицията на антимонополния орган съобщи българският купувач на активите на чешкото дружество.

Сделката все още е на масата, но няма ясен срок за приключването ѝ, съобщиха за Националното радио от пресцентъра на чешката компания. Оттам очакват официалната документация от КЗК, която не е пристигнала в Прага. Следват още редица одобрения преди активите окончателно да бъдат придобити от Eastern European Electric Company – компанията, което е сто процента собственост на "Еврохолд" и чрез която ще бъдат придобити активите на чешката компания.

В решението на антимонополния орган обстойно се описват не само стъпките, извървени дотук, но и застрахователната дейност на компаниите от групата на "Еврохолд". Именно заради нея предишния път бе отказана сделката. Съдът върна решението през септември и производството започна отначало - този път, с различно решение. 

КЗК разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ Груп в България

Сагата с продажбата на активите на чешката компания започна още през 2018 година, когато интерес към тях прояви Гинка Върбакова чрез своята "Инерком". До сделка така и не се стигна, а след няколко търга и наддавания, включително и от индийска компания, "Еврохолд" изведнъж влезе в играта и обяви, че част от стратегията за разширяване на бизнеса на финансовия холдинг е влизането в енергийната сфера. 

Novini.bg
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини