Икономисти: Бюджет 2021 е различен заради COVID-19

10 млр. лева дефицит за две години е нещо, което не се е случвало. Но то е провокирано от кризата. Бюджетът е различен заради ковид кризата.Това заяви в ефира на БНТ икономистът Петър Ганев по повод Бюджет 2021.

Проф. Гарабед Минасян, икономист, заяви, че при такава ситуация не е лесно да се формира бюджет, защото тя се променя бързо, което налага и промяна в бюджета. "Политиката трябва да е гъвкава", смята още той.

Петър Чобанов за бюджета догодина: Раздаване на калпак

По думите на Ганев голяма част от разходите са записани като единични, въпреки че няма да са такива. В тази графа са включени пенсиите и детските надбавки, добави още той.

"Трябва да се съгласим, че този бюджет няма да остане така за цялата годината. COVID-19 се използва много повече и за неща, които не са свързани. Думите са красиво подредени, а действията ги няма. Например се обръща голямо внимание на чуждите инвестиции, които е съмнително дали ще дойдат, но не се обръща внимание на изтичането на български капитали в чужбина. Няма и дума за публичните инвестиции, няма и ангажименти за тях", заяви проф. Минасян и добави, че именно това създава спокойна среда за бизнеса. По думите му публичните инвестиции са свързани с обществени поръчки, а това буди съмнение за големи корупционни практики и затова правителството се пази от тях.

Ганев заяви, че правителството е демонстрирало, че ако получи картбланш много бързо може да напомпа дефицит. "От Европа няма кой да се скара за фискалната политика, защото правителството ги облича в еднократни разходи заради COVID кризата. Бюджетът е писан така, че да има голяма доза ръчно управление. Ще влезем в година на рекордни инвестиции заради Плана за възстановяване на Европа", каза още той.

 

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет