КНСБ с нови искания

Координационният съвет на КНСБ задължава ръководството на КНСБ да предложи в Националния съвет за тристранно сътрудничество и в Народното събрание предложения за подобряване на параметрите на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

В позиция на КС на КНСБ по проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година се настоява да се увеличи (макар и не от началото на годината) минималният размер на обезщетението за безработица на 17 лв., което ще направи доста по-адекватна защитата на нискодоходните групи.

Позицията е публикувана на сайта на КНСБ.
 

Да се увеличи обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 380 поне на 440 лв., за да се подкрепи по-адекватно нарасналата потребност при издръжката на семействата с деца до 2 г. в пандемичната ситуация, искат още от КНСБ.
Във връзка с анонса на правителството за предоставяне на ваучери за храна на стойност 120 лв. на хората с пенсии от минималната до нивото на линията на бедност, КНСБ да предложи и аргументира предоставянето на тази сума да стане чрез пенсионната система и не под форма на ваучери, а в пари, искат още от КС на КНСБ.


Това ще облекчи както институциите, така най-вече пенсионерите, а не на последно място ще спести излишни административни разходи за отпечатване на ваучерите, тяхното разпространение, обвързването на търговската мрежа с подобен ангажимент и пр., се допълва в позицията.

КС на КНСБ иска още да се повиши вноската за Фонд "Безработица" макар с минимален процент - например 0,2 на сто, като се предвиди до края на първото тримесечие на 2021 г. да се уреди нормативно възможността фондът да се включва и в случаите на т. нар. икономическа безработица.

Да се преоцени задържането на максималния осигурителен доход на 3000 лв. и той да се увеличи поне с ръста на минималната работна заплата за страната и се установи на 3200 лв., се настоява още в позицията. Според КС на КНСБ тази стъпка не би затруднила особено предприятията, доколкото работещите с такива заплати са все още рядкост.

По отношение на философията на бюджета се отбелязва, че като цяло тя е основно базирана на традиционния консервативен подход по отношение на стъпките за повишаване на адекватността на пенсиите (осъвременяване с минималния процент по Швейцарското правило). Предвиждат и сравнително по-амбициозни мерки по отношение на минималната и максималната пенсия, при това новите размери на същите се въвеждат от началото на годината, а не от датата на осъвременяване - 1 юли. Според КНСБ положителна оценка заслужава и продължаващото изплащане на сумите от по 50 лв. на всички пенсионери през цялото първо тримесечие на 2021 година.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет