БТПП е против увеличението на минималната заплата с 6,6%

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е против кратките срокове за разглеждане на проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., който е важен за обществото и за бизнеса. Това е записано в становище на Палата по проектозакона, адресирано до управителя на Националния осигурителен институт /НОИ/. Надзорният съвет на НОИ разглежда днес проекта на нормативен акт, съобщава БТА.

БТПП е категорично против административното увеличение на минималната заплата с 6,6 на сто, което води до среден ръст на минималните осигурителни прагове с около 4,5 на сто, във времена на неясна за бизнеса картина и перспектива. Все още не приет механизъм за изменението на минималната работна заплата, което е в разрез с ратифицираната от България международна конвенция 131 на МОТ, напомнят от БТПП. Остава открит въпросът за премахване на минималните осигурителни прагове, което е изкуствена допълнителна тежест за бизнеса, допълват от работодателската организация. В тази връзка Палатата не подкрепя служебното определяне на МРЗ, предвид предприетите действия от страна на социалните партньори за изготвяне на механизъм за определяне на МРЗ.

В НОИ ще обсъдят проекта за бюджет на ДОО

От Палата изтъкват, че при спад на икономиката не само за страната, а и в световен мащаб увеличението на МРЗ не отчита никакви икономически индикатори, които трябва ясно да отразяват увеличението ѝ.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет