Лъчезар Борисов разпореди ускоряване и разширяване на програмата за ликвидността към ББР

Министърът на икономиката Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин разпореди ускоряване и разширяване на "Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия (МСП), пострадали от извънредната ситуация и епидемията от СOVID-19", приета от Министерски съвет и възложена за изпълнение на Българска банка за развитие (ББР), съобщиха от министерството.

За последните два месеца по мярката за подкрепа на физически лица към ББР са усвоени 85 млн. лв., с които са подпомогнати над 20 000 души. Извън това по програма на банката, насочена към бизнеса, са усвоени над 80 млн. лева за близо 600 фирми.

В тази връзка, изхождайки от преминаването на епидемиологичната в икономическа криза, министър Борисов е провел разговори с работодателските организации, както и с останалите ресорни министри в търсене на още по-ускорено усвояване на капитала. Били са направени и пазарни тестове с търговските банки-партньори. В резултат са направени препоръки за разширяване обхвата на Програмата.

Министерството на икономиката поставя за обсъждане пред Министерски съвет няколко предложения. На първо място да се обсъди разширяване обхвата на програмата чрез осигуряването на ликвидност и за големите предприятия (персонал над 250 души, годишен оборот, който превишава 97 500 000 лв. и/или стойност на активите, която превишава 84 000 000 лв.). Да се увеличи абсолютният максимален размер на кредита към едно и свързани лица от 300 000 лева на 1 000 000 лева за МСП и на 2 000 000 лева за големи предприятия-търговски дружества, е друго предложение. Предлага се също и увеличаване на лимита на гаранционни плащания от 30 на сто на 50 на сто. ББР вече се е ангажирала да прави ефективни гаранционни плащания към търговските банки в размер на 50 на сто, вместо на 30 на сто от гарантираните портфейли от кредити по програмата, се посочва в прессъобщението. Да се удължи с половин година крайният срок, до изтичането на който се предоставят кредити по програмата - от 31 декември 2020 до 30 юни 2021 г., както и удължаване на крайния срок, до изтичането на който може да се кандидатства за кредити по програмата - от 23 декември 2020 до 20 юни 2021 г., се предлага още. Има и предложение за удължаване с една година на срока на дадената от ББР гаранция по портфейлите от кредити - от 5 на 6 години. Предлага се също и да се даде възможност за по-облекчен процес за преценка от търговските банки за установяването на затрудненото положение, в което са изпаднали клиентите в коронакризата, както и да се облекчат изискванията за усвояване на средства от кредитите и изискванията за предявяване на плащания по дадената от ББР гаранция по програмата.

ББР с позиция: Спазваме българското и международно законодателство

Предлага се още да бъде удължен гратисният период за съществуващите кредити, които се включват в гарантираните портфейли до 30 юни 2021 г., включително. Освен това се предлага разширяване на обхвата на финансирането с бъдещите инвестиционни нужди на предприятията (не само на техните нужди от ликвидност, за оборотен капитал).

Възнамерява се да се даде по-голяма свобода на банките при определянето на нивото на обезпеченост по кредите извън гаранцията от ББР. Също така, освен намаляване на обезпечението, банките да могат да предоставят и алтернативно финансово предимство, изразяващо се в намаление на рисковия лихвен марж, което може да резултира в по-ниски лихви по кредитите, отколкото предвиждат вътрешните правила на банките. Друго предложение е ББР да анализира възможностите за използване на контра гаранционния инструмент на Паневропейския гаранционен фонд, което ще позволи подкрепата да достигне до по-голям брой бенефициенти при подобрените условия.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет