Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това обяви в специална пресконференция за българските мерки управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, предава БНТ. 

Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%.

Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване- 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, категорична е Георгиева.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

По думите на Георгиева, България към момента се справя по-добре от много държави с кризата. Както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

"България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория", коментира още Георгиева.

Кристалина Георгиева: Глобалната икономика ще се свие с 4,4% през 2020 г.

Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ.

Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите. Основните препоръки на МВФ, отправени от Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование са:

- Да продължи фокусът върху здравето на живот, докато не излезем от кризата. Политиката за ваксините е икономическа политика.

- Докато не видим здравната криза да отмине, е изключително важно да продължи подкрепата за фирмите и домакинствата, да не отрежем тези животоспасяващи подкрепи. Да не отрежем тези подкрепи, които сме създали до този момент.

- Фискалната политика трябва да бъде гъвкава, да се приспособява към променящите се условия. Досега фискалната подкрепа беше универсална, всички фирми бяха подкрепени, с времето трябва да мислим за пренасочване на фискалната подкрепа, където ще има най-голяма ползва за икономиката. Подкрепата трябва да е насочена към хората, към работниците. Солидни инвестиции.

- Какъв ще бъде света след пандемията, какво можем да направим, за да имаме по-динамична, устойчива икономика. Не трябва да крепим икономиката на миналата, а да използваме големия фискален стимул. Трябва да го насочим към икономиката на 21 век - дигитална, зелена, по-справедлива, с други думи по-устойчива.

Успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани, каза още Георгиева.

Международния валутен фонд смята да използва с капацитета си от 1 трилион долара.

Коментари

 1. 2020.10.19 | 04:25
  boli ma fara,imam si ferma kadeto i jiveq tam,s kvo sha uplashi taa kovra
 2. 2020.10.19 | 04:07
  Банкерите патриоти никога не са на загуба.Ще ни увеличат такса обслужване по сметка всеки месец.Такса теглене от собствените ти пари .До теглене 500евро-3 евро ти дърпат.От какъв зор ,да не би да имате някакъв принос за моя тру.Вместо да ни дават лихви и те ни грабят като ЧЕЗ,ЕВН ,В и К,мобилните оператори,топлофикация,аптеките и така полуживи ако е късмет,ще оцелеем.А менте храните,които всяка седмица се вдигат??????ОСТАВКА!!!!!!!!
 3. 2020.10.19 | 04:05
  Банкерите патриоти никога не са на загуба.Ще ни увеличат такса обслужване по сметка всеки месец.Такса теглене от собствените ти пари .До теглене 500евро-3 евро ти дърпат.От какъв зор ,да не би да имате някакъв принос за моя тру.Вместо да ни дават лихви и те ни грабят като ЧЕЗ,ЕВН ,В и К,мобилните оператори,топлофикация,аптеките и така полуживи ако е късмет,ще оцелеем.А менте храните,които всяка седмица се вдигат??????ОСТАВКА!!!!!!!!
 4. 2020.10.19 | 02:31
  ,,Очаква ни влошаване на стандарта на живот" Сталинке-мила и пркрасна...!Че ние ударихме дъното...!Него ли ще започваме да копаем...?!
 5. 2020.10.19 | 01:27
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexconn.Com
 6. 2020.10.19 | 01:26
  Така ли мършо ?!?!
 7. 2020.10.19 | 01:22
  Трябва ли да му гледаме физиономията и да му четем приказките на това същество?
 8. 2020.10.19 | 00:01
  Основно правило на Капитализмът: На всеки 10 години Капиталът организира една голяма криза за да може малцината избрани тарикати да оберат мнозинството балъци искахте Капитализъм Имате го! Желанието Ви се сбъдна!
 9. 2020.10.18 | 23:49
  Че то от това по-зле има ли? Само по зле вече е с листото на г**а и палатка на Марица
 10. 2020.10.18 | 21:31
  Ето това същество е класическия образ на "евро-стлантическия бюрократ"! Бездушна, демагогска твар, готова за заплата и топло кресло на всичко!
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет