Проф. Тасев: За първи път действаме проактивно с решението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • 14 октомври 2020 14:54

  • 719
  • 4
Проф. Тасев: За първи път действаме проактивно с решението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
© Булфото, архив

За първи път действаме проактивно, а не вървим след времето. Така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира решението на правителството да строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и уточни, че това е много продължителен процес, но по думите му е важно, че е сложено началото.

Експертът изрази съмнение във връзката между това действие на кабинета "Борисов 3" и срещата преди седмица на министър Теменужка Петкова с Франсис Фанън, помощник държавен секретар за енергийните ресурси на САЩ. 

Според проф. Тасев Фанън има нисък дипломатически ранг и предположи, че е бил подведен от съветници, които са му казали, че България разполага със стара ядрена технология. Той определи като непремерено изказването на помощник държавен секретар за енергийните ресурси на САЩ.

По думите му правителството не е имало друг ход, освен да обяви процедурата, защото има решение на ВАС, с което има определение, че ОВОС на площадка №2 на "Козлодуй" влиза в сила:

"Това е една следваща стъпка и тя е навременна", подчерта проф. Атанас Тасев.

МС разреши БЕХ да започне преговори с компании от САЩ за VII реактор на АЕЦ „Козлодуй”

"Аз не обръщам особено внимание на това, което той каза. Ние имаме стратегическо партньорство с Америка. Имаме доста сделки, които ни дават основание да не се притесняваме за голям натиск за спиране на действащите проекти. Защото, ако се спре проектът "Балкански поток", ние трябва да си нарежем на скрап системата, в това число 17 свръхмодерни американски турбокомпресори", обясни енергийният експерт.

Последвайте канала на

Novini.bg
719 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
това костюмче от

2020.10.14 | 22:55

4
пиер карден ли е - юруш на комисионните за ЧЕКМЕДЖЕТО
стефан

2020.10.14 | 16:05

3
Не приемайте на сериозно нито Теменужка , нито Бойко !
zdg

2020.10.14 | 15:42

2
Експертите продължават да нахендрят мазни ку.рове в мизерните зад.ници на ши.баните комундели и техните псевдо-разбирачи!!!
бацо

2020.10.14 | 15:03

1
И всичкото това заради една калинка министър на МЕ и една мутра търсеща подкрепа от кой да е.

Добави коментар

Водещи новини