С близо 6,4 млн. лв. ще бъде реконструиран първи етап от източен водопроводен клон за община Севлиево

  • 07 октомври 2020 14:03

  • 187
  • 0
С близо 6,4 млн. лв. ще бъде реконструиран първи етап от източен водопроводен клон за община Севлиево
© pixabay

Министерският съвет прие проект на постановление, с което по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се предоставят близо 6,4 млн. лв. за финансиране на първия етап от реконструкцията на източния водопроводен клон за община Севлиево.

Предстои средствата да бъдат предоставени на местната администрация чрез подписване на споразумение с министерството. Това съобщи след редовното правителствено заседание днес министър Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно на среща с кмета на общината Иван Иванов, цитирана от министерството.

1902 блока са обновени по Националната програма за енергийна ефективност

Съоръжението от пречиствателна станция за питейни води "Стоките" е силно амортизирано и по него често възникват аварии. Определените от местната администрация приоритетни участъци, включени в първи етап от проекта, представляват най-проблемната част от водопровода с най-големи загуби на вода.

Министърът е подчертала, че това е важен за жителите на Севлиево проект, с който ще се даде възможност за подобряване на водоснабдяването и спестяването на воден ресурс, който изтича от амортизирания етернитов водопровод, строен през 1962 г.

За нас е важно да намалим загубите, така че оскъдният ресурс, който имаме за питейно водоснабдяване на населените места, да бъде пестен и използван рационално, е допълнила Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно.

Кметът на Севлиево е обяснил, че през последните почти 10 години са изготвени проекти за двата етернитови довеждащи водопровода с обща дължина около 50 км, които преминават по сложни терени през територията на три общини и са със загуби над 85 на сто. Отпуснатите днес средства от МС ще се инвестират в изпълнението на първия етап, при който ще се реконструират най-силно амортизираните два участъка от източния клон. Той снабдява населени места в три общини - Габрово, Севлиево и Дряново.

Кметът е напомнил, че през 2017 г. и 2018 г. от правителството са били отпуснати над 7,2 млн. лв. за изграждането на 10-километров водопровод. Това даде резултат и въпреки намалените водни количества в Севлиево няма въведен воден режим, какъвто е имало през предишни години, е добавил той. Това е поредната стъпка, с която правителството подпомага реконструкцията и рехабилитацията на водопроводната мрежа.

С нея се цели подобряването на водоснабдяването за хората от общината, е казала регионалният министър и е допълнила, че продължава работата по решаването на проблема в Севлиево и Габрово. Община Севлиево подготвя втори етап за реконструкция на водопровода. Община Габрово също е в процес на изработване на проект за финансиране на водоснабдяването на населени места.

Мая Йорданова
187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини