Лиляна Павлова: Подкрепата за развитието на градовете в България ще подпомогне икономиката

  • 02 октомври 2020 10:41

  • 793
  • 2
Лиляна Павлова: Подкрепата за развитието на градовете в България ще подпомогне икономиката
© Булфото, архив

Градовете са основните центрове на заетост, търговия и иновации. Те са двигателите на икономическия растеж. Това смята вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, която взе участие във форум за градското развитие на фона на COVID-19

Според нея темата е важнам защото градовете определят по-голямата част от културния облик и идентичността на дадена страна.

"Подкрепата за развитието на градовете в България ще подпомогне икономика на страната в настоящия момент и ще я подготви за множество предизвикателства в бъдеще", коментира Павлова.

Теменужка Петкова: Стратегическото ни партньорство със САЩ е ключово за енергийната диверсификация в региона

И отбеляза, че ЕИБ оказва подкрепа на България от 1992 г. От началото на своята дейност в България ЕИБ е предоставила 5,5 млрд. евро за проекти, които намаляват регионалните различия, повишават жизнения стандарт на хората и правят предприятията по-конкурентоспособни.

"Затова знаем, че българските градове се нуждаят от още инвестиции. Европейската инвестиционна банка подкрепя развитието на градовете в Европа и България не само чрез финансиране, но и чрез техническа помощ и консултантска подкрепа за идентифицирането, подготовката и изпълнението на проекти. Преходът към устойчиво, нисковъглеродно общество ще доведе до значителни промени в нашите икономики и начина ни на живот", каза още Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Според бившия регионален министър трябва да направим огромни инвестиции в модернизацията на градовете и в преустановяване използването на изкопаеми горива.

"Това изисква значителни промени в областта на транспорта, потреблението на енергия, производството на електроенергия и промишленото производство. Това представлява и огромна възможност да повишим конкурентоспособността на нашата индустрия, да създадем работни места и да осигурим ръст на икономиката.Само като действаме заедно, можем да подобрим взаимодействието между публичния и частния сектор, между по-напредналите и по-слабо развитите региони, за да подобрим в крайна сметка живота на всички граждани и да засилим устойчивостта към изменението на климата. Българските градове могат да разчитат на подкрепата на ЕИБ в това начинание", заключи още Павлова.

Последвайте канала на

Novini.bg
793 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
боковид до 2020

2020.11.14 | 17:34

2
Сви.нетка Павлова що не муа шоколад за талията в Брюксел? Без нейната зурла българската политика е малко по-приятна за гледане.

2020.10.02 | 10:51

1
премахването на корупцията и оставката на политици ще помогне повече

Добави коментар

Водещи новини