Икономист разкри при каква ситуация ще изчезнат сезонните работни места

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства. Сметката е на база данните на Българската народна банка. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.

Как коронакризата се отразява на паричните потоци към и за България и ще промени ли генерално положението? Темата коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Срив на финансите, които българи от чужбина пращат на роднините си у нас

"Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще сериозен удар върху дохода. Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки – на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално”, заяви експертът пред Нова телевизия. 

"Ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. Ще има по-малка потребност от работна ръка, особено от по-бедни страни като България”, добави Лъчезар Богданов.  

Той прогнозира, че коронакризата ще се превърне в катализатор на сериозни реформи.

Коментари

 1. 2020.09.27 | 13:35
  Toзи клоун идея си няма за какво иде реч. Бас слагам на синьо джони, че и един пирон не е забил в живота си.
  1. 2020.09.28 | 13:00
   Абсолютно! Сигурно не знае и от страна се хваща чук!
 2. 2020.09.27 | 12:58
  Ако преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства са ви функциониращата икономиката… да ви… на икономиката…и на икономистите! За нищо не ставате!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет