Фондовете за градско развитие ще могат да отпускат оборотни средства на частни инвеститори за реализацията на проекти по ОПРР

  • 14 септември 2020 16:56

  • 301
  • 0
Фондовете за градско развитие ще могат да отпускат оборотни средства на частни инвеститори за реализацията на проекти по ОПРР
© pixabay

Финансовите посредници - Фондове за градско развитие, ще могат да отпускат кредити на частни инвеститори/ предприятия/ икономически оператори за оборотни средства за реализацията на проекти, свързани с направленията: градски транспорт, зони с потенциал за икономическо развитие (индустриални зони), както и за проекти за културна и спортна инфраструктура, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това става възможно в резултат от подписаното днес споразумение за изменение номер 2 към Финансовото споразумение за подкрепата чрез нисколихвено кредитиране по Оперативна програма "Региони в растеж" /ОПРР/ 2014-2020 между Управляващия орган на програмата и "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД /ФМФИБ/.

Фондът на фондовете учреди четвърти алтернативен инвестиционен фонд

По този начин се увеличават възможностите за бизнеса в отговор на кризата с COVID-19. С изменението се въвежда също намаляване на изискванията за собствено участие и обезпечение по проектите както за посочените групи, така и за крайни получатели публични органи.

Чрез гаранция, покрита със средства от ОПРР 2014-2020, се дава възможност да бъдат финансирани и проекти изцяло със средства, привлечени от Фондовете за градско развитие, като по този начин се осигурява увеличение на наличния ресурс за инвестиции и подобрена достъпност на ресурса за крайните получатели.

Облекчените условия ще бъдат прилагани в срок до 31 декември 2021 г. или 9 месеца след датата на прекратяване на извънредната епидемична обстановка в България. След изтичане на посочения срок действието на указаните изменения ще бъде преустановено.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини