Томислав Дончев разкри кога очаква кризата, породена от COVID-19, да ни удари най-тежко

  • 03 юли 2020 16:19

  • 11395
  • 17
Томислав Дончев разкри кога очаква кризата, породена от COVID-19, да ни удари най-тежко
©

Очакванията ми са преди края на годината да се върнем на пътя на възстановяване на икономиката. Това каза днес във Варна вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, който се срещна с кмета на града Иван Портних и представители на академичната общност, предаде БТА.

Според него, най-тежкият момент на кризата, породена от коронавируса, ще бъде през есента, затова освен всички планирани мерки до момента, се подготвят допълнителни за второто полугодие на годината. Мярката 60/40 ще работи докато има нужда, поясни той и допълни, че до седмица-две ще стартира процедурата за подкрепа на средните предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията.

Дончев коментира, че всички анализатори дават противоречиви оценки за характера на икономическата криза. По думите му се коментират различни проценти загуба на БВП. Всички обаче са единодушни, че дори да има спад на БВП, следващата година, когато се очаква да се върнем към растежа и той да бъде много по-голям от преди, това със сигурност ще бъде компенсирано, каза вицепремиерът.

Вицепремиерът Дончев обсъди с работодателите икономическото възстановяване след COVID-19

Дончев смята, че ръководството на община Варна и академичните институции имат амбиции градът да се развива дръзко и държавата трябва да осигури цялата възможна помощ това да се случи. Той обясни, че става въпрос за целенасочени инвестиции в научна инфраструктура през следващите години, а това са сложни мероприятия и затова ще има поредица от срещи и разговори.

Според Дончев потенциалът във Варна е уникален - шест университета и близо 30 000 студенти. Варна дава почти 10 процента от БВП на страната, убеден съм, че на база на потенциала който има, тя би могла да дава много повече, заяви вицепремиерът. Той допълни, че става дума за придобиване на уникално научно и лабораторно оборудване, за изграждане на нов сграден фонд, може би и на високо технологичен център.

КРИБ ще иска още правителствени мерки при нова вълна на COVID-19

В следващите години, освен политиките по декарбонизация, енергийната ефктивност на публични и частни сгради и индустрия, акцент ще бъдат иновациите, посочи още вицепремиерът.
Кметът Портних пък коментира, че Варна има уникални дадености и основният й капитал са младите и образовани хора. На тази база и с развитието на инфраструктурата пътищата за развитие на Варна са ясни - икономика с повече знания, с повече добавена стойност, обясни той.

Ректорът на Медицинския университет в града проф. Валентин Игнатов добави, че основен проект трябва да е изграждане на нова инфекциозна клиника в града, което е необходимо не само заради ситуацията с коронавируса. Това трябва да стане на всяка цена, ние можем да отговорим с човешки ресурси и научен потенциал, но трябва да бъдем подпомогнати с финансиране, допълни той.

Филип Епитропов
11395 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Блгарин

2020.07.06 | 15:36

17
КАКВО РАЗБИРА ОТ МЕДИЦИНА, ВИРУСОЛОГИЯ И АНАЛИЗ ТОЗИ ГОЛОГЛАВ И НАГЪЛ ГАБРОВЕЦ ??? Кмет,дупетат, министър без паспорт и ляво т.ашо на Тиквата не са достатъчен актив ДА СЕ ПРАВИ НА ВСЕЗНАЙКО И ПОЛИТИКОНОМИСТ ПО ТВ ИЗЯВИТЕ НА ГРОБ!!!
хи хи

2020.07.05 | 17:28

16
ти верно ли бе пич с изкривената физиономия......направо си кажи за втората ИЗМИСЛЕНА вълна и после оправяй първата-шушлек
Kоронавирус карантина

2020.07.03 | 17:30

4
карантина карантина ви трябва и глоба до 10000 лв за без маска аз мисля да не излизам с години от вкъщи и бой с точилката по Тея които не носят маски държите се като ощипани госпожици за едни маски оревахте света какво остава да бяхте карали война писнах те ми с вашите тъпи дискотеки това ли е смисъла на живота да пиете алкохолик да пиете наркоман да ходите като побъркани в парковете да клюкарствате по кафетата да се храните по ресторантите да ходите по жени или по мъже това ли е смисъла на живота бе да ходите по фитнеси да ходите по родното Черноморие или да ходите по други Черноморие да ходите на някакво тъпо море да ходите на някакви тъпи басейни да обикаляте като диваци кафе след кафе бар след бар парк след парк да пазарувате от тъпите молове да клюкарите в парковете я слагайте маските да не играят тоягите 15 хиляди лева глоба и пет години затвор предлагам за тия дето не носят маски не излизайте от вкъщи бе аз не излизам от вкъщи излизам само в краен случай и то с противогаз и ако е много наложително освен това да носиш маска е много гот като малък мечтаех да стана нинджа и сега с кеф си нося маската Как може да ви кефи да ходите по тия паркове ресторанти кафета хотели фитнеси мръсни басейни мръсни морета да се сваляте с някакви жени и мъже да пиете някакъв гаден алкохол да взимате някакъв гаден наркотик това ли е смисъла на живота бе да ви затварят дома дори и до магазина като излизате да пускате sms че отивате до магазина строги правила трябва на това българско племе за да се оправи и да влезе в правия път затворете селата и градовете затворете стадионите стига с тия мачове да викат като луди като луди по стадионите това ли е смисъла на живота стига с тия глупости вече начини да умреш хиляди но короновируса е новата чума затова си искаме карантината карантина карантина карантина дори вкъщи си стоя с маска а навън съм с противогаз но много рядко излизам останете вкъщи до 2025 както мина времето от 2015 до 2020-та така ще минеш до 2025 няма и да усетите живот и здраве ще сложат здравословните ваксини и пак ще може да продължите по старому тъпия живот карантината си искам обратно и дома си седя с маска като малък си мечтаех да стана нинджа и ми е много приятно да ходя с маска
Голямата точилка

2020.07.04 | 20:27

15
На портрета на Бойко сигурно и лъскаш бастуна и после си облизваш пръстите, остани си нинджа до живот.
We

2020.07.04 | 19:55

14
Помияр е този Човек
Гепов

2020.07.04 | 02:37

13
Геп са втория ешелон на Партията майка, теляците на комунистите-фатмаци, физкултурници, касиери, охранители, келнери
Вижте лицата на Гешев и тоя

2020.07.03 | 19:18

12
Да ви приличат на щастливи,целеустремени ,уверении най-вече СВОБОДНИ хора ???

2020.07.03 | 19:14

11
Тоя прилича на алкохолизиран хамалин от доковете. Такава отрепка е получила власт и право да ни командва.
Типична физиономия

2020.07.03 | 18:55

10
на е....н мъж
Гнусна болшевишка мафия

2020.07.03 | 17:59

9
Чалга-отрепки харесващи Главния Чалгар, последователи на крадеца Черепов, лумпени и кретени , верни на Костинбродската Мърша --на крак срещу законно избраното правителство, за да можем да продължим с болшевишкия грабеж .

2020.07.03 | 17:53

8
10 ДНИ СЛЕД МАЧА НА ЛОВЕЧ. НА КОИТО ТИКВАТА Е ФЕН И ЗА ДА ИМ УГОДИ СИ ДАДЕ ДИРНИКА КАТО РАЗРЕШИ ДА ИМА 12 000 НА МАЧА.. А В МАГАЗИНИТЕ НИ ПУСКАТ ПО ДВАМА

Добави коментар

Водещи новини