Лидия Шулева: Бизнесът трябва да се настрои за оцеляване в променящата се среда

  • 15 юни 2020 17:49

  • 1637
  • 5
Лидия Шулева: Бизнесът трябва да се настрои за оцеляване в променящата се среда
© Кадър: БТВ

Това, че трябва да влезем в т.нар. „чакалня“ на еврозоната е тема от 15 години насам. Време е България да заеме мястото си в най-престижния клуб. Това е заложено и в договора ни за присъединяване към ЕС. Това заяви бившият вицепремиер и бивш социален министър Лидия Шулева в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Влизането ни в ЕРМ-2 безспорно трябваше да бъде направено. Със сигурност ще има анализатори, които ще дават своята преценка дали капитализирането на една банка е най-удачният начин. Твърде много са условията, които България трябва да изпълни“, допълни тя.

Стратегическо е влизането ни в чакалнята за еврозоната, посочи Емил Караниколов

„Държава, която се присъединява към този клуб трябва да има много добре действаща правосъдна система и успешна борба с корупцията. За Шенген нещата стоят по същия начин“, подчерта Лидия Шулева.

„Ние живеем в един силно променен и променящ се свят. Това е една нова реалност, в която трябва да се научим да живеем. Ще бъдем принудени да променим начина си на работа“, коментира бившият социален министър по повод икономическите последствия след пандемията от COVID-19.

„Вече се наложи един термин, свързан със стратегия на водене на война при несигурна среда - "VUCA". Той е силно приложим и в икономиката. При VUCA съвременният свят трябва да настрои своите тактики за оцеляване. Трябва да имаме един гъвкав и динамичен бизнес, за да е по-устойчив. Най-важното от всичко е, че прогнозите, които се правеха досега, вече са минало, с тях не може да се работи. Трябва да се направят изводите от това как реагирахме и да се избегне реакцията на хаотичните действия. Ако не инвестираме в иновации няма да можем да постигнем тази гъвкавост и устойчивост, за която всички говорят“, обясни Шулева.

"По думите ѝ пред правителството такъв тип въпроси не стоят. Трябва да се даде възможност на иновативните бизнеси да се развиват. Добре би било да се направят отстъпки. Това ще помогне на страната ни не само да излезем от кризата, а и да вървим напред“, призова тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1637 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Иванов

2020.06.17 | 14:47

5
Влизането ни в ЕРМ-2 безспорно трябва да бъде направено, за да можем да се възползваме от предимствата на еврозоната. В такъв случай сделката на ББР е инвестиция, която ще се отплати във времето.
Иван

2020.06.17 | 11:49

4
Коя е Лидия Шулева, за да дава мнение за влизането на България в ERM II? Тя въобще прави ли разлика между капитализиране на банка и предписания за увеличение на капиталовите буфери вследствие на хипотетичен, нереализиран сценарий от стрес тестовете? Като не разбираш една тема, не я коментираш. Но не трябва да се изненадваме от нея – тя и като участник във властта не разбираше какво се случва...
Мавико

2020.06.16 | 22:39

3
Важното е, че вече няма пречки през влизането на България в чакалнята за Еврозоната. Това е добре за всички в държавата, а и банките ни ще бъдат още по-сигурни.
Петър

2020.06.16 | 19:17

2
Защо някой я кани изобщо да коментира като не разбира от еврозона тя нищо!
wtf!?!?!??!

2020.06.15 | 18:59

1
на кого му дреме какво мислиш , партийна секретарке от соца!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини