БГА: Промените в Закона за хазарта ще сложат край на хазартния бизнес у нас

  • 08 юни 2020 15:15

  • 4004
  • 9
БГА:  Промените в Закона за хазарта ще сложат край на хазартния бизнес у нас
© Pixabay

Българската гейминг асоциация /БГА/ изпрати своята позиция до народните представители във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Припомняме ви, че през вчерашния ден и Българската Търговска Асоциация на Производителите и Организаторите от Игралната Индустрия (БТАПОИИ) изпратиха отворено писмо до Народното събрание по повод предвижданите промени в закона, като според тях практиката да се внасят в парламента законопроекти без да бъдат подложени на предварително обсъждане със сектора не е в интерес на всички участващи страни.

Игралната индустрия обвини Валери Симеонов в лобизъм: Поощрява нелегалния хазарт

Публикуваме позицията на БГА без редакторска намеса:

„Българската гейминг асоциация“ /БГА/ е неправителствена организация, обединяваща над 60% от лицензираните организатори и производители на игрално оборудване.

Като представител на голяма част от най-модерните и развиващи се хазартни оператори, искаме да изразим сериозното си притеснение от предложената драстична промяна в законовата регулация, която ще доведе до сериозни негативни последици върху пазара на игралната индустрия, държавния бюджет и правните субекти.

1. Ограничаването на част от хазартната дейност ще доведе до възникване на нелегален хазарт. Европейската и световна практика е доказала, че колкото по-ограничен е хазартът, колкото по-рестриктивна е регулацията, толкова по-развит е нелегалният хазарт. Изваждането на един добре регулиран и работещ бизнес от белия сектор, неминуемо го пренася в черния.

2. Преки и косвени загуби за държавния бюджет: Ако законопроектът бъде приет, загубите за държавата ще бъдат в огромни размери. Повече от 75 % от съществуващите игрални обекти ще бъдат затворени, което ще доведе годишно до над 60 млн. загуба във вид на такси по ЗХ и алтернативен данък по ЗКПО, над 155 млн загуба от ДДС, над 145 млн загуба от осигурителни вноски, корпоративен данък, както и вноски за социално отговорно поведение и др.

3. Организаторите са сериозен фактор в държавата в качеството си на работодател. Десетки хиляди са заетите лица пряко или косвено в игралния сектор като много от тях са висококвалифицирани специалисти. За всички тези лица се плащат съответните осигурителни вноски, а заплатата им е основен източник на препитание. Затварянето на 75% от игралните обекти ще доведе до директно освобождаване на над 30 000 пряко заети работници и служители в активна възраст.

4. Хазартните оператори са основен спонсор на българския спорт, който ще бъде засегнат. Над 50 млн годишно са средствата, които се отделят от частно–правните организатори за спонсорство и реклама на спорта.

5. Затварянето на 75% от игралните обекти ще доведе до прекратяване на дългосрочни наемни отношения и освобождаване на търговски помещения със значителни площи и висока наемна цена. Същите трудно биха били наети, което ще окаже негативно влияние върху имотния пазар и доходите на собствениците на помещения.

В условията на тежка криза за бранша и усилията му за справяне с последиците от нея, считаме че всяка промяна в законодателството следва да бъде подложена на широко обществено обсъждане и включване на всички участници, както и внимателно да бъдат оценени възможните ефекти върху индустрията и държавния бюджет. Предложеният от народния представител Валери Симеонов и група народни представители законопроект ще сложи край на конкурентните условия за развитие на регулиран хазартен бизнес в Република България. Същият засилва усещането за тенденциозност и влошаване на конкурентната среда, стопанската инициатива и създаването на привилегии за едни стопански субекти за сметка на други – в това число и Държавата.

Проектозаконът представлява безпрецедентна държавна намеса в бизнес средата, противоречаща на основните европейски принципи за конкурентност, свободна стопанска инициатива, равнопоставеност на правните субекти и правна сигурност.

Считаме, че подходът, възприет в законопроекта, внесен от ГЕРБ на 05.06.2020 г. е много по-правилен, отговаря на нуждата на обществото, съхранява правата и интересите на фиска и лицензираните субекти и представлява пропорционална законодателна мярка.

Подкрепяме идеята за постигане на отговорно залагане и защита на уязвимите групи чрез конкретни мерки, прилагани от държавата и организаторите на хазартни игри. Ще внесем становища и по двата законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Последвайте канала на

Novini.bg
4004 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Силвия

2020.06.08 | 19:05

9
Затваряне на казино веднага???
глас народен

2020.06.08 | 18:26

8
Това е все едно да твърдиш че ако се премахне корупцията ще изчезне и държавата , така може да мисли само един престъпник .
Котарак

2020.06.08 | 17:17

7
Според тия излиза, че без хазарт държавата загива. Хванете се да работите нещо полезно бе, търтеи!

2020.06.08 | 16:30

6
Европа е само на хартия, иначе на кpажби аналог няма

2020.06.08 | 16:26

5
бг какво общо има с европа, да са научат да плащат
bogi

2020.06.08 | 16:19

4
super!!!!!
дано...

2020.06.08 | 15:55

3
каква загуба....нали онлайн сайтовете бачкат 24 часа - какво повече искат тези...!??!

2020.06.08 | 15:31

2
Хазарта произвежда престъпници, мизерия и простотия.

2020.06.08 | 15:30

1
ПРЕКРАСНО

Добави коментар

Водещи новини