НСИ с предварителни данни за намаляването на промишлеността у нас

  • 08 май 2020 11:44

  • 808
  • 0
НСИ с предварителни данни за намаляването на промишлеността  у нас
© Pixabay

По предварителни данни на Националния статистически институт през март сезонният индекс на промишленото производство намалява с 5.1 на сто в сравнение с февруари 2020 година. През март 2020 г. при календарния индекс на промишленото производство е регистриран спад от 6.9 на сто спрямо съответния месец на 2019 година, предаде БТА.

През март понижение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 6.9 на сто, а увеличение - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.6 на сто, и в добивната промишленост - с 1 на сто.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 59.8 на сто, производството на мебели - с 25 на сто, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 21.8 на сто, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 18.5 на сто. Съществено увеличение е регистрирано при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 14.4 на сто, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9.9 на сто.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарни данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 9.8 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4 на сто, а ръст - в добивната промишленост - с 12.3 на сто.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 46.4 на сто, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 31 на сто, производство на облекло - с 26 на сто, производството на мебели - с 24.9 на сто. Най-голямо увеличение е отчетено при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.2 на сто, производството на хранителни продукти - с 8.3 на сто, производството на лекарствени вещества и продукти - с 4.8 на сто.

 

НСИ отчита спад в строителството

Последвайте канала на

Десислава Станева
808 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини