Липсата на стока е причина за високите цени на някои плодове и зеленчуци

  • 25 април 2020 09:15

  • 1084
  • 4
Липсата на стока е причина за високите цени на някои плодове и зеленчуци
© Булфото (архив)

„Трудно е да се говори за загуби. Основна характеристика на пазара, въпреки съботно-неделните вариации, е една много сериозна стабилност. При основните хранителни продукти кривите са почти равна линия, т.е. без изменения. При плодовете и зеленчуците имаме вариации, които се дължат и на проявленията на времето“. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Откакто тръгна COVID-19 имахме няколко постъпателни тенденции. При свинското имаше изменение вследствие на чумата. При млечните продукти имаше световна тенденция за нарастване през октомври и ноември“, каза още той. И допълни: „На практика това ценово разположение, което имаме в момента, не се дължи на коронавируса. Напротив, откакто той се появи имаме доста стабилен и по-светъл пазар“.

Запитан защо тогава все пак се наблюдава повишение на цените на картофите и на джинджифила например, Иванов отговори: „Това се обяснява с абсолютния недостиг. В неделния ден просто нямаше стока. Гърция не работи, нашите произовидетли не карат стока и в такива моменти се получават такива ценови проявления“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1084 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
пешо

2020.04.28 | 11:48

4
Е,избрахме българското,но къде е то? Продавачите по пазарите нададоха вой за по 20 непродадени марули,натъпкани с нитрати,с които мислеха да избият чивия по празниците и толкоз.От къде беше тази стока,никой не разбра.

2020.04.25 | 14:26

3
Цените са по-високи, защото стоките са Български, спряхте вноса, но аз със 330 лв. пенсия не мога да си позволя Български зеленчуци. Дали сметките да си плащам, които КЕВР също увеличава, парното респективно, за сега, или да подпомагам Българскита производители. А ми да сте живи и здрави, просто ще се лиша от доста неща. Наблягам на сметките и на лекарствата, но не се оплаквам.
BB

2020.04.25 | 11:33

2
Липса на стока аха а къде са нашите велики производители заради които трябва да се спре вноса за да залеят веригите магазини с български зеленчук сега някои хора трябва да видят с какви глупости се занимават
wtf!?!?!??!

2020.04.25 | 09:44

1
аз пък мислех, че сте нагли тарикати, които се възползват от момента.....

Добави коментар

Водещи новини