Ваня Григорова: Държавата ще направи всичко предложено от "Подкрепа", но със закъснение и под натиск

  • 14 април 2020 16:27

  • 1136
  • 2
Ваня Григорова: Държавата ще направи всичко предложено от "Подкрепа", но със закъснение и под натиск
© Кадър: Нова телевизия

Мярката 60/40 вече е приета в Закона за ивзънредното положение. Държавата приема част от осигуровкиите на работодателите. Това не е подкрепа за хората. На българските работници и икономика е нужен цялостен социално-икономически пакет и визия за справяне с последствията от кризата. Това заяви икономистът Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия.

„По отношение на ограниченията ние никога не сме били киритични – трябва да ги има, ако се опитваме да снижим натиска над немощната ни здравна система“, уточни тя.

Туристическият бранш издирва ген. Мутафчийски на българската икономика

Тя посочи, че в първоначалния вид, законът е имал текст, който позволява отлагане на плащания на сметки, но бизнесаът е възроптал срещу него. По думите ѝ мерките на правителството са крайно недостатъчни. От 60/40 ще се възползват фирмите, които са достатъчно богави.

„Аз самата знам за такива компании, сред които и в ИТ сектора и хазартния бизнес“, разкри Григорова. „Някои фирми биха могли да поемат заплатите на работниците си месец-две, докато не работят. Тази мярка е предостатъчна в момента. От 60/40 няма да могат да се възползват малките семейни фирми или малките цехове. Това, което се вижда в другите европейски държави е плащане на останалите без работи, но с намаляващ процент от бюджета, без да се натоварват фирмите. Фирмите, които имат все още пазари, се оставят да функционират“, коментира икономическият съветник в КТ Подкрепа.

Тя припомни: „Още на 16 март казахме, че е нужно да се вземе нов държавен заем с ниски лихви, за да може икономиката да се поддържа в кондиция. Така можем да очакваме тези фирми да заработятведнага след извънредното положение. Това е отоворното държавно поведение. Ние имаме една от най-ниската задлъжнялост в ЕС. В този смисъл има накъде да го правим. Германия, които са с много добро икономическо състояние също ще вземе дълг. Ние три седмици се чудихме. В крайна сметка държавата ще направи всичко, коието предлагахме, но със закъснение и защото ще бъде принудена“, стана ясно от думите на Григорова.

Брюксел: Икономическият спад в Еврозоната може да стигне 10%

Ваня Григорова каз аоще, че от Подкрепа предлагат изплащане на компенсации на работниците по предходната точка в размер на 100% при възнаграждение до 800 лв.; 80% при възнаграждение до 1500 лв. и 60% до 2500 лв. Трябва да се гарантира оцеляването на българското население, а не изплащането на 100% на заплатите“, подчерта тя.

„Има фирми, които от два месеца не работят. За свободните професии и безработните трябва да се гарантира минимален доход, с който да могат да оцелеят или поне храна. Виждаме, че система за социално подпомагане на практика няма“, отбеляза синдикалистът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1136 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.04.14 | 17:16

2
Ваня Григорова е човек който е работил във фирми на робовладелци и е била лъгана много за всичко,,за разлика от онези дърти анални лигльовци мекерета и продажници--Пламен Димитров и Димитър Манолов
Браво Ванче

2020.04.14 | 17:13

1
Тази жена е единствената АДЕКВАТНА от така наречените СИНДИКАТИ които работят за мафията--Криб и БСК...Нейния шеф от КТ Подкрепа е пълен изрод и бездарник който трябва да бъде уволнен и това момиче да застане на негово място.Сигурен съм че той е мрази понеже е корумпиран неудачник а тя е много по искана от народа,,Колкото до онова мекере от КНСБ той е доказан дупедавец на силните на деня..Него грам не го боли за работниците

Добави коментар

Водещи новини