Петър Андронов: Мораториумът върху кредитите дава възможност на хората да останат с чисто досие

  • 06 април 2020 07:50

  • 1239
  • 1
Петър Андронов:  Мораториумът върху кредитите дава възможност на хората да останат с чисто досие
© Кадър - Нова телевизия

За всички онези фирми и граждани, които изпитват затруднения - може да се плащат само главница и само задължение, а може  и двете. Зависи какви са затрудненията и колко са дълбоки. Това заяви в ефира на Нова телевизия Петър Андронов, председателят на Асоциацията на банките в България.

"Механизмът ще бъде предложен на БНБ днес, като централна банка може да го одобри или да ни отправи предписание, след което банките ще оповестят текста на този документ и след това банките ще оповестят на сайтовете си как ще го приложат. Банките също имат време за подготовка. Покриваме банковия сектор и дъщерния сектор, но регулациите се отнасят до банките", подчерта Андронов. 

БНБ даде 5 дни на банките, за да предложат правила за мораториум върху кредитите

По думите му те анализират финансовите потоци на фирмите, виждат търговските им вериги и дали са прекъснати. "Много е важно хората и фирмите да се запознаят с условията на банките. Всяка банка ще приложи различни нюанси на разпоредбата. Основната група кредитополучатели ще продължи да плаща  както досега. Затруднените трябва да изминат един път и да си спестят плащанията по кредити и след определен период да възстановят плащанията си", добави той.

Той бе категоричен, че към днешна дата банките са добре осигурени с капитал.

Управителят на БНБ с важна информация за кредитите и COVID-19

"Мораториумът не е отстраняване на кредита, а го отсрочват. Мораториумът дава възможност да останат с чисто досие и не им разваля кредитното досие. Всеки човек трябва да има предвид колко са му високи шансовете да се справи със ситуацията. БНБ спря изплащането на капитала на банките за 2019 и го остави като буфер", заяви той.

Андронов заяви, че за съжаление очаква по-голяма криза, отколкото тази през 2008 година. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1239 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.04.06 | 09:06

1
Предател, къде ти е предишният шеф на БНБ , който разреши да крадът от КТБ.

Добави коментар

Водещи новини