Томислав Дончев: Държавата не може да влезе във всяка фирма и да плати всеки наем

  • 31 март 2020 09:01

  • 2472
  • 12
Томислав Дончев: Държавата не може да влезе във всяка фирма и да плати всеки наем
© Кадър - Нова телевизия

Ако ситуацията го предполага и Щаба го предложи, правителството ще въведе по-тежки мерки. Те са карантиниране на рисковите групи - възрастни хора и хора с хронични заболявания. Целта е да се ограничат излизанията само до аптеки и магазини. Надявам се да не се стига до по-строги мерки, но ако се наложи - няма да се колебаем. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Основният въпрос е колко - колко заболели, колко починали и колко време. Има служби в държавата, които не могат да спрат - Спешна помощ, пожарната, полицията и държавата. Надяваме се да удряме отгоре пика и да даваме възможност за търсенето на лекарства и на ваксина", каза Дончев.

Той допълни, че болничните легла не са проблем. "Легла и оборудване има, в една тежка ситуация - няма да ни стига персонал", допълни вицепремиерът.

Предвижда се спад с 3% на икономиката. Данъци обаче няма да се вдигат

Що се отнася до мярката 60/40 той заяви, че ще се помогне на тези фирми, които мислят, че ще се върнат след това на пазара. В Германия мярката се прилага в същия размер. Няма безспорна мярка. Опитваме се да стигнем до всяка група. Не искаме масови фалити, мислим и за работника. Възможно е да предложим и други мерки, допълни още Дончев. По думите му те имат данни за минали периоди, но нямат за бъдещи. "Можем да обогатим мярката, но държавата не може да влезе във всяка фирма и да плати всеки наем", категоричен бе той.

На въпрос колко ще са безработните, той заяви, че хората, които получават обезщетения за безработица - са обект на системата за социално подпомагане.

Що се отнася до това държавата да направи масов скрининг, той заяви, че такова нещо може да се случи, когато е минал пикът на заболяването и няколко дни поред се констатира намаляващ брой на и случаите.

"Ако се удължи карантината, то тя ще е по предложение на Щаба, а не политическо решение. Азиатският опит показва, че от маските има полза. В нова ситуация сме, нормално е да има спор и различни гледни точки, но не и по отношение на мерките - там нещата са еднозначни. Имаме няколко поръчки за респитратори, чакаме доставки на маски от висок клас за медицинския персонал, а останалите неща, които са необходими - можем да ги произведем", обясни Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

"Тази криза няма да ни направи по-богати, тя ще стигне до всяко кътче на света. Той ще е различен и учените спорят колко точно ще е това. Силно се надявам качеството на демокрациите да не пострада в резултат от тази криза", категоричен бе Дончев.

По думите му проблемът за електронната здравна карта е в това, че се обжалва от различни фирми и затова тя не може да заработи.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2472 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
да се

2020.03.31 | 11:35

11
да се знае - който скача е червен

2020.03.31 | 11:47

12
Не е лесно да виждаш държавата си да умира и да продължаваш да си играеш на футболни отбори....сини, червени, зелени, жълти... за съжаление сте доста такива тука, а и навън. Заслужавате до един, линчуванията за които тъй усилено ревете едни срещу други и повече!

2020.03.31 | 11:21

9
Като не може да ми плати наема, що ме осави без работа?!?
как

2020.03.31 | 11:35

10
как що - в името на народа!
Иван Маджаров

2020.03.31 | 10:43

8
Но може да намалиш данъците Томиславчо, нали уж сте дясна партия? От умрял (бизнес човек нвма значение) данъци не се събират, Томиславчо. Уж учЕн човек си, сега не можеш ли да се сетиш, че от немотията ще нарастне сивият сектор от който не вземате и левче. Чудя се кога ли България ще бъде управлявана от умни, компетентни, мислещи и отговорни хора? Кога?
Седесарската власт може само да обърка

2020.03.31 | 10:15

5
положението, но не може да помогне на никого. Викайте сега "само СДС" и плащайте за седесаро-мутренската тъпота и безхаберие.
Незабравка

2020.03.31 | 10:38

7
А КАТО ВИКАМЕ БЕСЕПЕ КАКВО ЛИ БИ СТАТАЛО?

2020.03.31 | 10:01

4
ДА УПРАВЛЯВАШ НЕ Е САМО ДА ЛАПАШ ПАРИ ОТ ЕС И ДА ТЕГЛИШ ЗАЕМИ
НЕЗАБРАВКА

2020.03.31 | 10:36

6
.......КАКТО СИ МИСЛЯТ БЕСЕПАРИТЕ!
Коментатор

2020.03.31 | 09:53

3
Но може да тормози и да дои всяка фирма, нали? Мамицата ви долна...
1585

2020.03.31 | 09:44

1
Въвеждай тежките мерки Томиславе!!! Да се стреля на месо!!! Да приключваме с тъпите българи, че много жилави мамичката им мръсна!! Безработни, затлъстели и болни от непрестанното стоене между 4 стени и още държат ВЕЕ!!! Изкарвай армията и да ходи да стреля по домовете , че да приключим с мръсните българи и да ходим да си харчим мангизите по островите на спокойствие
ti

2020.03.31 | 09:46

2
ти да не си комунист бе???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини