Пламен Димитров: Мярката 60/40 може да изглежда единствена, но сама по себе си тя има голям обхват

  • 28 март 2020 18:30

  • 26484
  • 4
Пламен Димитров: Мярката 60/40 може да изглежда единствена, но сама по себе си тя има голям обхват
© Булфото (архив)

Националният съвет за тристранно сътрудничество приключи преди минути. На него беше обсъден актуализиран вариант на проекта на Постановление на Министерски съвет относно компенсиране на работодатели, засегнати от кризата с коронавирус. Представителите на работодателските и синдикалните организации принципно са подкрепили новия вариант на постановлението. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В новия вариант на постановлението се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%.

"Мярката 60-40 може да изглежда единствена, но сама по себе си, тя има голям обхват. Картината е по-различна от вчера. Тогава достъпът на фирмите, които могат да се възползват от нея беше много ограничен, имаше списък кой може и кой не да се възползва.  Сега това отпадна и всички фирми, които са пострадали от кризисната ситуация и извънредното положение могат да кандидатстват. Те трябва да представят  отчети за една година назад, документи с всички причини за това как бизнесът им е пострадал", обясни Димитров. 

Какво се разбра държавата с бизнеса и синдикатите за схемата 60/40?

"Сигурно, ще има процент на хората които ще злоупотребят, но масово това няма да е така, 90 процента от фирмите ще спазят правилата", уточни той. 

"Има едно изключение, списъкът на Ананиев, всички фирми, които са пострадали от заповедта на здравния министър Ананиев за затваряне на заведения и т.н., те няма да се налага да представят документи, а ще могат директно да се възползват от мярката", каза президентът на КНСБ.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
26484 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ники

2020.03.28 | 20:29

1
Г-н Димитров, жена ви, М. Димитрова, още в РВД ли работи? Като даваш акъл с колко да живеем, кажи на теб семейния доход колко ти е на месец????
Държавата

2020.03.29 | 06:56

4
има резерви...ама са в Барселона!!!

2020.03.28 | 23:18

3
Нали се сещаш, че ние не сме Монако или Сингапур? Държавата няма безкрайни резерви и това с колко да живеем зависи от това, с което разполагаме. Г-н Димитров, колко взима няма значение. И да му намалим заплатата на минимална това няма да промени нещата за останалите 6+ милиона души. Не, че защитавам който и да е било, но това оплакване, че една шепа хора на високи позиции взимат по 5-6 хил. лева не променя нещата за останалите хора. Да не говорим, че едва ли искаш да те управляват бедни хора.
Закачалка

2020.03.28 | 23:16

2
Подлога!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини