Иван Нейков: Социалните работници са на първа линия в пандемията

  • 25 март 2020 08:07

  • 636
  • 2
Иван Нейков: Социалните работници са на първа линия в пандемията
© БНТ, архив

Не знаем на базата на какво са съставени изчисленията за отпуснатите пари за бизнеса. За нас е неясно от къде ще дойде тази голяма сума. Това заяви пред БНТ Мария Минчева, директор на дирекция "Правна" в Българската стопанска камара. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Припомняме, че вчера премиерът Борисов съобщи, че правителството отделя половин милиард лева за увеличаване на разходите за МЗ, МО и МВР. Мерки по отношение на заетостта – отпускат се допълнително 4 млрд. лева ресурс. Заделени са половин милиард лева, които служат за гаранция за бизнеса. 200 милиона лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева, за тези които не ходят на работа и са в неплатен отпуск. 

Бойко Борисов: Отлагаме плащането на данъци, ще помогнем на бизнеса и най-нуждаещите се

"Единственото живо същество, което се спъва два пъти в един и същ камък е човекът. Имаме собствен опит в това как се пише законодателство и после се чудим как да го изпълнил. Това не е първата криза на България, но това е първата, която е предизвикана от исканията на здравните власти. Те се борят за човешките животи, но мерките, които се предлагат няма да постигнат желания от всички успех. Правилно е да се вдигнат заплатите на медици и полицаи, но на първа линия са и социалните работници", коментира бившият социален министър Иван Нейков. 

"Трябваше фитнесите, ресторантите и малките и средни бизнеси да бъдат превърнати в социален патронаж. Държавата трябваше да ги наеме, за да не биват уволнявани хора", каза още той. 

АИКБ апелираме към пропорционални мерки за подкрепа на бизнеса

"Апелирахме да има мери да се запазят заетостта", каза директорът на дирекция "Правна" в Българската стопанска камара.

"Има риск хората да теглят кредити, които не могат да изплащат. Не трябва да се дават пари чрез безлихвени кредити и помощ, а да се даде дадат работа на икономически засегнатите бизнеси", коментира Нейков.

"Всички бизнеси страдат, ежедневно получаваме писма от фирми, които не подлежат на сегашните мерки. Моментът, в който сринем икономиката, връщането ще е много по-трудно. Разбием ли икономиката, цената ще я платят всички", завърши Мария Минчева. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
636 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.03.25 | 09:37

2
Каква първа линия бе,я се махайте и се молете лекарите да ви спасяват

2020.03.25 | 08:58

1
Този старец защо не си спазва карантината?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини