Иван Хиновски предлага да кандидатстваме за еврофинансиране за преобразуването на въглищните ни централи

  • 20 февруари 2020 17:46

  • 573
  • 2
Иван Хиновски предлага да кандидатстваме за еврофинансиране за преобразуването на въглищните ни централи
© Кадър: БТВ

Решението България да пази въглищните си централи е добра крачка, но не достатъчна. Трябва да се направят редица законови промени за регламентиране на този вид гориво. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Внесли сме предложение битовите отпадъци да бъдат преработвани в специализирани горивни инсталации. Причината е, че те отделят различни канцерогенни вещества при горенето им. Бихме могли да реконструираме горивните си инсталации. Подобна практика има и по света“, поясни експертът. „Освен това предлагаме реконструкция и на горивните ни камери“, заяви Хиновски.

Евродепутат: Нещо в сферата на електроенергията ни е сбъркано

Той обясни, че трябва да има задължително двустепенно изгаряне на битовите отпадъци. По думите му, от европейската практика се вижда, че въпреки всички мерки, отново се отделят опасни вещества, като пепелите, които се отделят при горенето върху филтрите и под пещите. Затова изискването за тяхното съхранение е да се поставят на специални места, както при отработено гориво на ядрените централи. Изискването е тези опасни отпадъци да се съхраняват за 10-15 години.

„Единствената инсталация в България, която отговаря на всички изисквания и правила у нас се намира в Пещера“, заяви Иван Хиновски. „В света битовите отпадъци и индустриалните отпадъци преминават в друга гама на оползотворяване“, сподели той.

„Нашите въглища не могат да бъдат газифицирани. Дори да могат отделянето на енергия е много по-малко, отколкото използваното, затова не е рентабилно. В Мариците могат да се инсталират парогазови модули в гратисния период на ЕС, които да заменят газовите централи. Междувременно битовите отпадъци от района биха могли да се съхраняват и използват за гориво. Могат да се инсталират и фотоволтаици. Така ще се създадат и нови работни места“, предлага експертът.

Теменужка Петкова: Засега въглищни централи няма да бъдат закривани

По мнението на Хиновски, произведената по този начин електроенергия, би намалила сметките на битовите абонати. Той призова да последваме примера на Гърция и да кандидатстваме за еврофинансиране за преобразуването на въглищните централи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
573 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.02.20 | 22:45

1

ДА, ТАКА ТРЯБВА

Истината

2020.02.20 | 23:14

2

Та да горим, повече боклуци ли?

Добави коментар

Водещи новини