50% от българите са против еврото, смятат, че левът е стабилен

54% от пълнолетните българи искат референдум за влизането на България в еврозоната. 50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само 19% го подкрепят. Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от "Тренд" по метода на прякото полустандартизирано интервю.

Гласоподавателите на големите партии са против еврото, докато избраниците им - за. Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от симпатизантите на БСП (спрямо 8% за).

 

Снимка: Доклад на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП)

Най-популярната причина в  подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута.  Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред.

60% от пълнолетните българи смятат лева за стабилна валута.

 

Владислав Горанов: 2020 г. ще е не по-лоша от 2019 г., а защо не и по-добра

 

Основните притеснения на българите при приемането на еврото касаят поскъпването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС.

Над половината българи смятат, че трябва да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната. Само 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е нужен за подобно ключово историческо решение.

 

Снимка: Доклад на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП)

 

Еврото може да разчита на престижа, с който все още българската общественост натоварва европейските инстититуции, в това число и Европейската централна банка (ЕЦБ), въпреки дълговата криза в еврозоната от 2009 г. и фалитите, и други проблеми с много банки в еврозоната и банковия съюз. Вероятно фактът, че населението в страните от еврозоната има по-високи доходи, определя виждането на българските граждани, че еврото е стабилна валута. С други думи, хората смесват богатството със стабилността и устойчивостта на еврозоната.

Коментари

 1. 2020.02.02 | 16:42

  Asim za leva ne iskam evro koyto iska evro da virvi da raboti v evropa stanahme robi na evropa iskaha nato vlyazohme v nato iskaha evropa vlyazohme v evropa i 13 godini minaha stanahme po bedni isega i evroto da obirnem kim evro oste po bedni cyalata istina tova e boyko otkradna miliardite na nego nemu puka evro ili lev.

 2. 2020.01.28 | 18:31

  Невежество... След кризата през 97' левът е вързан към немската марка, а по-късно към еврото, когато германците го приемат. Левът отдавна е зависим от други парични единици и ако има стабилност, то тя се дължи на еврото.

 3. 2020.01.28 | 18:01

  Аз пък нямам нищо против еврото.

 4. 2020.01.28 | 15:45

  това е невежество и тъпота. Левът е вързан за Еврото. Т.е ако еврото се обезцени се обезценява и лева. Цените отдавна са като в Европа, но заплатите не са, защото тука хората не си ценят труда и им дават възможно най-малко, а и те не протестират.

  1. 2020.01.28 | 17:54

   Само дето лайната през изминалия Петък тихичко чрез Менда Стоянова внесоха тайна поправка в закона, която цели да отмени валутния НИ борд с което окончателно ще станем живи трупове.

 5. 2020.01.28 | 16:10

  Обърнете си паричките в евро, че скоро ще ни го нахендрят много здраво и левчетата ще се обезценят наполовина.

 6. 2020.01.28 | 15:45

  IZGYBIXMESI DARJAVATA STANAXME KOLONIA OSTANA SAMO LEVA I TOVA KATO ZAGYBIM SI OSTAVAME AFRIKANSKA DARJAVA

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет