Димитър Манолов: Пенсионната реформа е погрешна

  • 24 януари 2020 18:32

  • 4165
  • 4
Димитър Манолов: Пенсионната реформа е погрешна
© Кадър: БНТ

Трябва да се удължи срокът за прехвърляне на финансови активи за втора пенсия към НОИ. Никой все още не е сигурен как ще бъдат изплащани тези пенсии. Решението трябва да се вземе, когато си информиран. У нас обаче никой не знае какво ще последва. Това каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването "Още от деня" по БНТ.

„От самото начало е ясно, че пенсиите от втория стълб ще бъдат по-ниски“, заяви Манолов. По думите му доходността от 6% за период от 20 години не включвала процента от инфлацията през това време. Ако той се добави, резултатът ще бъде отрицателен“, прогнозира президентът на ЛТ „Подкрепа“.

Нови промени в правилата за пенсиониране?

По думите му цялата пенсионна реформа е направена погрешно. „Сега могат да се направят само кърпежи. Трябва да се даде възможност на хората дали да участват във втория стълб. Ако не си заявил, че искаш да участваш, да не те присъединяват. Освен това, сега осигурените лица не получават нищо от събираните такси от фондовете. Ако през годината, фондът е бил на загуба, се удържа още един лев такса. Това се прави, защото законът го позволява“, поясни Димитър Манолов.

„Огромна грешка беше целият този модел. Полша и Унгария се изтеглиха навреме, а ние тук крепихме стабилността“, подчерта той.

„Пенсионната система трябва да има няколко капитални стълба и те да са стабилни. Трябва да се създаде възможност за различни варианти. Тогава ще живне и капиталовият пазар у нас, който сега е затворен и консервативен“, каза още Манолов“.

Хасан Адемов: Има проблем при вторите пенсии

„Отклоняването на вода от предприятието в Перник не е било нелегално. То е било в рамките на някакъв регламент, но явно някой не си е направил сметката. Предприятието може да се затвори не само за дълго време, но и завинаги, там има пещи. Нужно е да се намери баланс. Възможно е да се намерят други водоизточници за промишлени нужди“, каза още той.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4165 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
тя

2020.01.31 | 10:01

4

в тази държава нищо не става пълна е с мошеници и крадци

спас

2020.01.24 | 20:25

3

За да стане като французите , трябва да има водач ! Но бившата държавна сигурност , няма да го оставят на мира , и може да яде гъби ако не слушка !

2020.01.24 | 20:11

2

a dimitarco da ne bi darjavata na ciganskiat premier da ne e pogreshna to ot neia zapocva vsicko dimitarco.

123

2020.01.24 | 19:54

1

Френският народ победи,мъжете се пенсионират на 62 години,жените на 58,ние до памперси,политици нямаме,затова трябва да сме като французите сами да го извоюваме,къде сме спим ли..???

Добави коментар

Водещи новини