Увеличено е търсенето на квалифицирана работна ръка в Ловешко

  • 24 януари 2020 17:57

  • 718
  • 0
Увеличено е търсенето на квалифицирана работна ръка в Ловешко
© gettyimages

Увеличено е търсенето на квалифицирана работна ръка в Ловешка област, въпреки че безработицата в региона е значително над средната за страната, съобщи Светла Доровска от дирекцията "Регионална служба по заетостта" - Ловеч за БТА.

По думите ѝ през миналата година най-много безработни, регистрирани в бюрата по труда, са били наети в преработващата промишленост, но голямо търсене на работна ръка има и в сферата на строителството.

"Фирмите, които са на територията на региона, имат нужда от квалифицирана работна ръка, макар и не с професионално образование. Достатъчно е да са отворени към възможност за обучение. В тази насока бюрата по труда предлагат такива възможности за обучение на безработни лица", добави Доровска.

Държавата издирва младежите, които нито работят, нито учат

Тя каза още, че квалифицирани работници се търсят и в машиностроенето, образованието и здравеопазването

. Средното равнище на безработица в Ловешка област през миналата година е било 9,2 процента, или с 3.6 процентни пункта над това за страната. Продължително безработните лица над 1 година са 34.1 на сто от всички регистрирани. Постъпили на работа през годината са 5229 безработни, а заявените свободни работни места - общо 3957. Най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини