България облекчава трудовата имиграция по примера на Германия

  • 18 декември 2019 12:05

  • 831
  • 1
България облекчава трудовата имиграция по примера на Германия
© Министерски съвет

Проведохме среща в тристранен формат: председателите на работодателските организации, на синдикатите с премиера Бойко Борисов. В срещата участва и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. Темата беше наше предложение на работодатели и синдикати за национално тристранно споразумение. Постигнали сме договорености между работодатели и синдикати по 4 направления за реформи, които предлагаме да започнат да се извършват през следващата година: бизнес среда и икономика,енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси. Това сподели пред журналисти в Министерския съвет председателят на АИКБ Васил Велев след края на срещата между премиера Бойко Борисов с представители на синдикалните и работодателските организации

По думите на Велев амбициозната цел, която стои пред тях, е до края на януари да има съгласувано и подписано такова споразумение, което визира над 40 мерки и програми.

Сред темите, които са били дискутирани на днешната среща е била Европейската Зелена сделка, която беше обявена на 11 декември. Тя определя климатичните цели до 2050 г., за да може Европа да се превърне в първия континент, постигнал въглероден неутралитет.

,,Важните теми, които още днес дискутирахме, бяха зелената сделка, която беше оповестена от Брюксел и съответно измеренията за България: необходимостта България да се включи в програмата ''Въглищни региони в преход''. Механизма за капацитети, който механизъм да бъде изработен, нотифициран и в него да участват централите от Маришкия басейн, включително и тези с дългосрочни договори“, посочи Велев.

По въпроса за електроенергията председателят на АИКБ обясни, че вероятно ще има увеличение на тока за бита, но то няма да е значително.

,,Това ще означава минимално изменение на цената, по-вероятно в посока нагоре, но не заради либерализацията, а заради скъпите емисии СО2, които трябва да се плащат. Но при свързване на българската енергийна система през Румъния, Унгария, с европейската, което се очаква да се случи следващата година, е възможно даже да има и движение на цената и в обратна посока, но не очакваме при 30 % либерализация, процентите да бъдат повече от 2-3 в двете посоки. За да се нотифицира механизма за търг за капацитети, необходимо условие е да има план за либерализация на пазара за бита. Това е необходимо условие, което се поставя от Брюксел. За нас необходимо условие е и прекратяване на договорите с ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 в Маришкия басейн, за да може те да участват в тези търгове за капацитети, съответно за да бъде плавен този преход. За да се минимизира риска от поскъпване на цената, се предлага това да не става за една година, а поетапно – от 3 до 5 години, такъв е европейският опит. Това са няколко мерки, които трябва да бъдат извършени: механизъм за търг за капацитети, прекратяване на договорите и либерализация на пазара'', обясни Васил Велев.

На срещата е станало дума и за желанието на работодателите за поетапно либерализиране на пазара на електроенергия, което те определят като необходимост. Друг въпрос, който е бил поставен, е недостигът на човешки ресурси за бизнеса и нуждата от програма за интегриране на гражданите с български произход в трети страни.

,,Също така и облекчаване на трудовата имиграция по примера на Германия'', добави Велев.

Въпросът за болничните е сред темите, но по думите на Велев това далеч не е най-важния въпрос, като конкретни решения и предложения по него днес не са били обсъждани.

,,Но по нея също имаме решимост да постигнем споразумение за комплекс от мерки, които да ограничат злоупотребите и да създадат възможност за ускоряване на икономическия растеж“, посочи той. В тристранката ще се върнем, когато в дневния ред има предложени мерки и решения, продължаваме диалога в тристранен формат, на 6 януари е планирано такова заседание на лидерите на работодатели и и синдикати. Ще участва и вицепремиерът Томислав Дончев с екип, който прецени'', добави още той.

Последвайте канала на

Novini.bg
831 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.18 | 12:51

1

kolkoto e kacnal covek na lunata tolkova i evropeiskite pederasi mogat da povliiaiat na klimata vsivcvko e izmisleno za pari i niama nishto obshto sas istnata nikoi ne moje da vliiae na klimata.

Добави коментар

Водещи новини