В Попово са разяснени възможностите за кандидатстване в третия етап на програмата за енергийна ефективност

  • 11 декември 2019 14:36

  • 391
  • 0
В Попово са разяснени възможностите за кандидатстване в третия етап на програмата за енергийна ефективност
©

В Попово са разяснени възможностите за кандидатстване в третия етап на програмата за енергийна ефективност. През ноември е одобрена нова процедура за подбор на проектни предложения по ОП "Региони в растеж" "Енергийна ефективност в периферните райони-3".

Община Попово е една от 28-те общини у нас, попадаща в 4-то ниво на националната полицентрична система с право на участие по процедурата, съобщават от администрацията.

Резултатите от приключилите дейности по санираните общо 25 многофамилни жилищни сгради и 15 обществени по ОП"Региони в растеж" провокират засилен интерес към програмата. Заради това е организирана среща с граждани за разясняване условията за кандидатстване по третия етап на програмата, водена от зам.-кмета Милена Божанова.

Промяна в ОПРР предвижда пренасочване на средства към енергийна ефективност, здравеопазване, образование и пътища

Сградите, които могат да бъдат обновени по процедурата, трябва да отговарят на условията: многофамилните жилищни сгради трябва да са в строителните граници на Попово, да са проектирани преди 26 април 1999 г., да са строени по индустриален способ (едропанелно жилищно строителство), пакетно-повдигани плочи, едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и разновидностите им и трябва да имат изготвени енергийни обследвания и технически паспорт.

Заради обстоятелството, че проектните предложения на 28-те общини се състезават на конкурентен принцип, проектите на Община Попово може да не получат финансиране. Средствата за изготвяне на енергийни обследвания, технически паспорти и работен/инвестиционен проект ще се поемат от собствениците на самостоятелни обекти, уточняват от кметството.

От Община Попово имат готовността да консултират сдруженията. Документи ще се приемат в Центъра за административни услуги и информация до 10 февруари, крайният срок за кандидатстване е 27 март.

Мая Йорданова
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини