Теменужка Петкова: От средата на 2020 г. битовите потребители преминават към свободния пазар на ток

От средата на следващата година се очаква битовите потребители да преминат от регулирания към свободния пазар на електроенергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по при откриването на кръгла маса, посветена на механизмите за капацитет и въглищните региони в преход, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

Според нея процесът няма да доведе до поскъпване на тока за бита.

„Пълната либерализация не е еднократен акт, това е процес, който още продължи между 3 и 5 години. Всички евентуални рискове трябва да бъдат минимализирани и съответно покрити по най-добрия начин. Работим за това в новия регулаторен период, определена част от регулираната цена всъщност да бъде формирана на пазарен принцип. Преди да се предприемат стъпките за пълна либерализация, задължително условие е да се предвидят мерките за защита на уязвимите потребители“, посочи министър Петкова.

Механизмите за капацитет са признат от Европейската комисия метод, чрез който държавите-членки могат да гарантират сигурност на електроенергийните доставки.

Пред участниците в дискусията министър Петкова очерта основните стъпки за въвеждането на мярката у нас. Тя припомни сключения от „Български енергиен холдинг“ ЕАД договор с международен консултант, който оценява състоянието на електроенергийната система и трябва да аргументира въвеждането на подходящ вариант на механизъм за капацитет в страната.

Консултантът вече анализира енергийните мощности не само в България, а и в целия регион и разработи модел на пазара при различни сценарии за търсене и предлагане на електроенергия. За нас е по-подходящо да се ориентираме към използването на пазарен механизъм за капацитет, подчерта Петкова и уточни, че на централите, които ще участват в търговете, ще бъдат покрити условно постоянните разходи, а променливите им 2 разходи (емисии СО 2 , гориво и други) ще формират цената, с която те ще излязат на пазара.

По думите на енергийния министър анализът на адекватността на системата както в България, така и в целия регион, който изготвя консултантът, предстои да бъде финализиран в близките седмици. Въвеждането на механизъм за капацитет ще бъде съпътствано с редица необходими реформи, които да гарантират пълна либерализация на електроенергийния пазар и прозрачни, недискриминационни условия за всички участници.

"Пред нас стои важната задача да дерегулираме пазара на дребно по начин, който да гарантира сигурност и защита на българските потребители", подчерта енергийният министър.

Тя изрази своето очакване всички мерки да бъдат своевременно обсъждани с Европейската комисия с цел бързото и успешно нотифициране и въвеждане на механизма за капацитет в страната.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет