Пламен Димитров: България няма ресурс да бъде газоразпределителен център

  • 29 октомври 2019 11:18

  • 518
  • 0
Пламен Димитров: България няма ресурс да бъде газоразпределителен център
© Pixabay

"България е малък потребител на газ с потребление от 3 млрд. куб. метра годишно, но е сериозен транзитьор на газ. България обаче няма да бъде газоразпределителен център". Това посочи пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

В предаването "Преди всички" той обясни, че по сегашната инфраструктура на Трансбалканския газопровод се пренася руски газ, но Русия смята да преустанови този пренос през Украйна от 1 януари 2020 година и да доставя своя газ директно в Турция.

"Русия има договор за транзит, който изтича през 2030 година. Русия трябва да плаща за капацитета, който е резервирала в този газопровод. Тревогите на нашето правителство са, че може да се окаже, че този газопровод е безполезен. Затова се търсят алтернативи. Вариант е България да се включи в новата схема за пренос на газ към ЕС, която минава през Черно море и Турция, оттам руснаците искат да прекарат газа през България, Сърбия и да го изведат до Централна Европа", посочи Димитров.

Според него счетоводните сметки за "Балкански поток" са правени при условие за пълно натоварване, но е малко вероятно те да се изпълнят.

„Ще се срещне възражението на Европейската комисия. Тя едва ли ще се съгласи 90% от капацитета на този тръбопровод да бъде зает от руски газ“.

По думите на Димитров страната ни в краткосрочна и в средносрочна перспектива няма как да стане газоразпределителен център:

„За съществуването на този газов хъб, за който се говори от поне четири години, трябва да има разнообразни източници на газ, които да го довеждат до България. Трябва да има добре развит ликвиден пазар и да има множество пазарни играчи. България има само един пазарен играч, има един източник на газ - от Русия. За първи път тази година беше внесен газ от Гърция, но в неголеми обеми. България няма опит в този вид бизнес, няма кадри, няма достатъчно голямо хранилище за такъв хъб“.

Последвайте канала на

Novini.bg
518 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини