Министър Петкова: Интерконекторът Гърция-България е основен наш приоритет

  • 13 октомври 2019 19:27

  • 848
  • 0
Министър Петкова: Интерконекторът Гърция-България е основен наш приоритет
© Кадър: Нова телевизия

Интерконекторът Гърция-България ще е факт във втората половина на 2020 г. А финансирането му е гарантирано с документите, които бяха подписани в четвъртък. Това обясни в предаването "Неделята на NOVA" енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

„Беше подписано и между правителствено споразумение, което пък гарантира данъчният статут на този проект за следващите 25 години”, заяви Петкова.

Тя подчерта, че един от основните приоритети в управленската програма на правителството в сектор „Енергетика” е диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ.

„В управленската ни програма интерконектора Гърция- България е включен като основен наш приоритет и е фиксирана и крайната дата на неговата реализация. От 4 години работим изключително целенасочено в тази насока”, заяви Петкова.

Относно проекта „Турски поток”, Петкова припомни, че в края на миналата година е направена актуализация на енергийната стратегия и този проект е включен в нея.

„Най-важното е , че ще даде на България възможност да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Спазили сме всички изисквания на европейските правила”, заяви Петкова.

„Оттук нататък всичко е в ръцете на компанията, която е избрана за изпълнител. Имаме ангажимент да бъде построен проектът”, заяви Петкова.

Относно АЕЦ „Белене”, министърът подчерта, че има решение, което определя параметрите на процедурата за избор на инвеститор.

„То предвижда проектът да бъде реализиран на пазарен принцип, без държавна гаранция, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията”, каза Петкова.

„Смятам, че момента е много подходящ за това проектът да бъде реализиран успешно. Оптимист съм. Виждам какви компании подадоха заявление за участие в този проект”, коментира Петкова.

Novini.bg
848 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини