80% от работодателите имат затруднения с осигуряването на кадри

Затруднения при осигуряване на кадри срещат близо 80% от работодателите в страната. Данните са от проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. Бизнесът продължава да търси квалифицирани специалисти. Основното изискване: компетентно общуване на роден език. 

Когато обявата за работа е с правописни грешки, какви могат да са очакванията към служителите? Според проучване на Агенцията по заетостта от началото на годината работодателите поставят като изискване номер едно към бъдещите си служители общуването на роден език.

В 20 от 28 области на страната тази компетентност е поставена на първо място. Най-много са работодателите, които държат на езиковите умения в областите Хасково и Монтана.

Компаниите за подбор непрекъснато се сблъскват с проблема с правописа на интернет поколението.

Последната генерация - генерация Z, както и края на Милениумите, понеже са по-дигитални не наблягат много и не са толкова прилежни в изучаването на български език правописа, което създава трудности, когато отидат на работа да могат да напишат едно писмо, да кажем на клиентите на фирмата и изобщо дори понякога да се изразяват правилно на български език, коментира за БНТ Надя Василева от Асоциацията на компании за подбор на персонал.

Другият сериозен проблем е липсата на квалифицирани кадри.

25-годишният Васко от Мездра е израснал в домове и е успял да завърши само основно образование. Казва, че точно това е пречка да си намери постоянна работа. От години се препитава като работи на парче по домовете на хората, където цепи дърва или прекопава градини.

,,Като ходя да питам по обекти насам-натам и ми прави впечатление, че без да имаш това средно образование не можеш никъде да започнеш работа. И аз им дам координати и те казват "ние ще ви се обадим" и дотук'', споделя младежът.

За да бъде конкурентен на пазара на труда, Васко е започнал да се обучава на самостоятелна подготовка в местната гимназия и му остава само една година до завършване на средно образование.

Коментари

 1. 2019.08.22 | 02:25

  Ми да вдигат заплатите,и то яко,щото на времето изгониха хората от България със смешни заплати,сега белким върнат някой кадърен кадър........ама със заплати по 500 евро няма как да стане

 2. 2019.08.22 | 02:56

  Търсят се кадри за най-долните професии за останалите само с връзки!

 3. 2019.08.21 | 20:53

  Ми да си внасят от чужбина. Всеки от нас е чул "като не ти харесва - изнасяй се" , като не ви харесва - внасяйте ;) Успех ви желая искрен. Срещу 300 евро на месец само някой африканец може да се навие, а той ще е квалифициран маааааа пффф ще дрънка. Може и да ви зарази работните места със спин

 4. 2019.08.21 | 20:33

  А да видим сега лафа: "Като не ти харесва, заминавай си! Има опашка дето чака за твоето място." Май не важи вече, а?

 5. 2019.08.21 | 21:24

  Хубаво е да се отвори тема и за образователния ценз на работодателите.
  Хубаво е това, че някой им е дал да поизперат няколко милиона, но да докараш фирма до фалит, заради неграмотност и простотия е недопустимо!
  Може да направим списък и да започнем да обсъждаме работодатели... на мен любимци са ми Домусчиевите или шофьорчето Ветко.

 6. 2019.08.21 | 20:39

  ПАК ПЛАТЕНИТЕ СТАТИИ НА БОКО МАФИОТА. БЕЗРАБОТИЦАТА Е НЕНОРМАЛНО ВИСОКА, САМО ЧЛЕНОВЕ НА ГЕРБ И ВРЪЗКАРИ СЕ НАЗНАЧАВАТ НА РАБОТА

 7. 2019.08.21 | 20:57

  Над 50 процента от фирмите са ЕТ с по един работник - собственика. Над 20 процента са кухи фирми за точене на ДДС и пране на пари. Кои точно са фирмите, които не могат да си намерят персонал?

 8. 2019.08.21 | 21:33

  за работа без осигуровка е.. съм ти...

 9. 2019.08.21 | 22:10

  Какви кадри, почти навсякъде е шуробаджанащинката и всеки си слага селяндурите приятели и роднини на разни постове, после се чудим къде е бизнеса. Пълен фалш е в България, драйфа ми се

 10. 2019.08.22 | 08:54

  И най-забавното е, че се чудят защо. :)) Обаче 600 лв е "огромна" заплата, работи се и в събота, болничните са забранени, отпуските, само за 2-3 дни и то когато каже шефа... И после "Няма кадри!"

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет