Всеки автомобил у нас задължително ще трябва да има паспорт

Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. В него ще се вписва информацията, която и сега фигурира в регистрационния талон, плюс още много други данни - измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, показания на километража, претърпени катастрофи и др. Това предвижда проектозаконът за пътните превозни средства (ЗППС), който е пуснат за обществено обсъждане, съобщава в. "Сега".

В него са записани още много нови правила, такси и глоби, които със сигурност ще бръкнат дълбоко в джоба на собствениците на автомобили.Всеки притежател на МПС в половингодишен срок трябва да снабди колата си с паспорт. Паспортизацията ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Те ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи. Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се снабди с „лична карта“, преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ.

Обстойният преглед, издаването на удостоверение за него и след това на техническия паспорт ще се заплащат по тарифа, която ще бъде приета допълнително. Така собственикът на автомобила ще трябва да плати не само познатите разходи при регистрация в КАТ, но и предварителния преглед в техническия пункт, и паспорта, който държавната агенция ще издаде.

Статистиката сочи, че всяка година у нас се регистрират около 300 000 коли. Отделно има вписани над 3.6 милиона автомобила, които ще трябва да се снабдят с „лична карта“.Разходите съвсем не свършват дотук. Всички „автопаспорти“ ще бъдат качени онлайн в информационна система, за която отново ще отговаря автомобилната администрация.

Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще плати бюджетът - т.е. всички българи, не само моторизираните. В мотивите към проекта е записано, че затягането на контрола изисква увеличаване на парите за агенцията и на щата й, което щяло обаче да бъде компенсирано с приходите от новите такси и глоби.Очертава се и сериозно поскъпване на резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. Проектът въвежда много строг регламент за сделките с такива авточасти, като глобите за продажби на черно достигат 7000 лева.

Коментари

 1. 2019.08.12 | 11:08

  560 лева заплата, 1000 лева данъци, граждански, винетки, прегледи, да ви е_ба макята гадна, пе_ндели нещастни, не се наядохте пиявици гнусни

 2. 2019.08.12 | 09:45

  ми на мака им в шундрата

 3. 2019.08.12 | 07:57

  европейска заплата - европейски стандарти .....кво друго да кажа ?????????

 4. 2019.08.12 | 07:31

  Герберастията е МНОООООГО лошо заболяване.......

 5. 2019.08.12 | 07:06

  Мдам , приходите от данъци не стигат за фалирала държава , като България и трябва да се мисли откъде да се изстискат още от баламурниците.

  1. 2019.08.12 | 07:21

   не си виждал фалирала държава! 1997 г. твоите от БСП фалираха държавата, заплатите бяха 3 долара, коли не се движеха по улиците, магазините не работиха защото инфлацията беше толкова голяма че като продадат стоката на другия ден не можеха да купят друга със тези пари, а добрев син го хванаха на летището със 2 сака пари. финансов министър беше румен гечев......

 6. 2019.08.12 | 07:06

  Посочете една дьржава кьдето го има това нещо.птп-а са в кат.километрите са на тхническият преглед.3.6 милиона × 80 лева + нова администрация.За какво става вьпрос

 7. 2019.08.12 | 07:06

  Нема начин! Клоуни на МАХ

 8. 2019.08.12 | 07:02

  Айде сега скачайте , пляскайте с ръце на Бойко и пак да си ги изберете герберастите , да не спират да ви оправят изотзад. Тъпаци!

 9. 2019.08.12 | 06:58

  ма.ми.ца.та. ви еничерска де.йба почудихте се как и откъде да скубите народа ама ако прост народ слаба държава тия ептен изстряскаха

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет