Над 350 млн. лв. са разплатените средства към общините по ОП "Развитие на човешките ресурси"

  • 24 юли 2019 14:44

  • 291
  • 0
Над 350 млн. лв. са разплатените средства към общините по ОП "Развитие на човешките ресурси"
© МТСП

Над 350 млн. лв. са разплатените средства към общините от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП"РЧР"). Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за в последното за мандата заседание на постоянните комисии за еврофондовете, труда и социалната политика на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

По думите на Русинова около 40 на сто от разплатените до момента по ОП"РЧР" средства са насочени към местните власти, което ги превръща в основен партньор, не само при изпълнението на европейските програми, но и при реализирането на политиките в социалната сфера.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова и председател на Постоянната комисия на НСОРБ за управление на еврофондовете е уточнила, че в настоящия програмен период изпълняваните проекти по ОП"РЧР" от общините в България са 580, от които 290 са приключили.

Участниците в заседанието са обсъдили и предвиденото увеличение на средствата за делегираните от държавата социални услуги. В проектозакона за бюджета за 2020 г. са предвидени над 287 млн. лв., а за 2019 г. средствата са 260 млн. лв., се посочва в съобщението.

Обсъдено е изпълнението на Оперативната програма за осигуряване на подкрепа за най-нуждаещите, която се управлява от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Чрез нея до момента са подпомогнати около 600 000 души. Около 270 000 са предоставените хранителни пакети на годишна база. С подкрепата на бюджетни, общински или други европейски средства услугата за обществените трапезарии ще бъде продължена до 30 април 2020 г. По този начин ще бъдат обезпечени най-трудните зимни месеци, независимо, че проектите приключват до края на 2019 г., е казала Русинова.

Тя е съобщила, че през следващия програмен период се предвижда бюджетите на ОП"РЧР" и на оперативната програма за храни да се увеличат с около 70 на сто. Ще се работи и за разширяване на обхвата на материалното подпомагане с храни, топъл обяд, обувки, дрехи, учебници за децата, по примера и на други държави от ЕС.

Русинова е обяснила, че половината от увеличения ресурс на ОП"РЧР" ще бъде съсредоточен в мерките за подкрепа на пазара на труда. Темата за цифровите умения и дигиталната грамотност е един от акцентите на следващия програмен период.

Първоначалните намерения са минимум 500 млн. лв. да бъдат насочени към сферата на цифровата грамотност след осъществяване на детайлно проучване на потребностите към конкретни цифрови умения, е казала Русинова, цитирана в съобщението.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини