Правят платформа за търговия с ток само за бизнеса

  • 09 юли 2019 16:40

  • 766
  • 4
© Novini.bg

Търсим възможност на българската независима електроенергийна борса да бъде създадена още една платформа, която да даде възможност на нея да търгуват големите индустриални консуматори. Те ще трябва да отговарят на определени критерии, за да могат да закупуват своята електроенергия от там. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по време на днешното заседание на Комисята по енергетика, предаде репортер на Novini.bg

Петкова уточни, че подобен вариант има във Франция и в Румъния. Смятам, че е добре да направим опит в тази посока, заяви тя.

В тази връзка разговарях с Европейската комиисия, обясних ситуацията, която се създаде в последните месеци. Представих нашите мотиви да искаме тази платформа и да нотифицираме Европейската комисия по отношение на това наше решение. Най-важният аргумент е, че България все още не е част от нито едно пазарно обединение в региона, т.е. българските потребители и българската индустрия нямат достъп до регионалните пазари. Това да се създаде такава платформа, на която да могат да търгуват големите индустриални консуматори, смятам че ще компенсира до известна степен липсата на пазарни обединения у нас. Ние се стремим към такива обединения, но нещата не зависят изцяло от нас - те са част от един двустранен процес, в който участват и други държави членки и те трябва да дадат своето съгласие да се присъединим към подобни обединения, посочи тя.

Подобна мярка може да бъде интерпретирана на този етап като временна мярка – до постигане на съответните пазарни обединения и до даването на възможност на българската индустрия и на българските потребители да имат достъп до регионалния пазар. Заедно с колегите от БЕХ, ЕСО и Българската независима електроенергийна борса, ще подготвим информация за това предложение. Ще се радвам да чуя и мнението на колегите от бизнеса, дали те биха подкрепили едно такова предложение. Ако се обединим около него, мисля, че можем да вървим напред, заяви Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

По думите  от миналата година с промяната в Закона за енергетиката, на база на нея трите дружества в държавната енергетика, стриктно изпълняват промените, които предвиждат, че цялото количество произведена електрическа енергия за всички производители трябва да продават своята електрическа енергия на Българската независима електроенергийна борса.

Готова съм да заявя и да декларирам, че няма нито един мегават електрическа енергия, произведен от тези три държавни дружества, който да е продаден извън Българската независима електроенергийна борса. Факт е, че в последно време се създаде известно напрежение, но на лице са определени пунктуации в цената на електрическата енергия в платформа "Ден напред". Ние се опитваме на направим своите анализи и своя прочит на ситуацията. За да няма подобно напрежение и за да разсеем всякакви съмнения по отношение на пазара, аз днес сезирах Комисията на защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране, с молба на създалата се ситуация да бъде извършена проверка, в рамките на компетентността на тези два регулатора, за да може на всички да бъде ясно, какво всъщност се случва и дали има някакъв проблем, заяви Петкова, като добави, че ако има някакъв проблем, трябва всички с общи усилия да търсят начин той да бъде преодолян.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
766 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.07.09 | 19:21

4

Всичко е корупция това за платформите е Пунта Мара

гост

2019.07.09 | 17:44

3

Правим една платформа за продажба само на еко-ток и втора платформа за продажба на ток от конвенционалните производства (въглища, АЕЦ, вода), после сядаме да пием бира и да гледаме сеир с конкуренция, сделки, прогнози за жизненост на производства - такива работи.

2019.07.09 | 17:01

2

Тъпа Овца

Овцата

2019.07.09 | 16:55

1

Тази овца кой я назначи за министър.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини