Валентин Николов: Проектите по изграждането на газов хъб ''Балкан'' продължават

  • 04 юни 2019 14:27

  • 495
  • 3
© Novini.bg

Проектите по изграждането на газов хъб "Балкан'' продължават, но трябва да разработим законова рамка. Това обяви председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов по време на кръгла маса за представяне на концепцията за реализация на газов хъб "Балкан", предаде репортер на Novini.bg.

,,Темата е важна и е продиктувана от промяната на енергийната стратегия, където обявихме, че ще създаваме газов хъб „Балкан“. Има инфраструктура, която е започната. Вече е готова връзката с Румъния, реверсивна е и връзката с Гърция'', посочи Николов.

Той допълни, че продължава проектът и за връзка със Сърбия.

,,Така че на техническо ниво продължават проектите, но трябва да разработим законовата рамка, така че да можем да осъществим пазара на газ в България. Имаме опита на други, по-развити страни в това отношение. Имаме и опита на Българския енергиен холдинг'', каза още той.

Николов сподели, че текстовете за реализация на проекта газов хъб ''Балкан'' ще бъдат публикувани в интернет.

,,За създаването на газов хъб ''Балкан'' са необходими промени в Закона за енергетиката, които да направят пазара стабилен, ликвиден и предвидим'', допълни от своя страна председателят на Съвета на директорите на ''Газов хъб Балкан'' ЕАД и изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

,,Изменената енергийна стратегия действително ярко изрази целите на България и правителството. Във връзка с това създадохме дружеството „Газов хъб Балкан“ – целта му е да бъде платформа за търговия с природен газ. С тази цел започнахме работа за създаване на ликвиден пазар на природен газ в България, включително в тясно сътрудничество с компании, които имат опит в ЕС за създаване на такива пазари'', заяви още Малинов. Той обясни, че за да бъде създадена добра правна рамка са необходими промени в Закона за енергетиката, които да направят пазара стабилен, ликвиден и предвидим.

По темата се включи и Кирил Равначки, член на Съвета на директорите на ''Газов хъб Балкан'' ЕАД.

Той заяви, че промените и допълненията в националното законодателство създават рамката, в която пазарните участници се стремят да развиват пазара, разкривайки, че дружеството предлага създаване на Лицензирана газова борса и засилване на правомощията на КЕВР що се касае до контрол и мониторинг на ликвидността.

Равначки уточни още, че мерките за осигуряване на ликвидност включват програми за освобождаване на количества газ, продажба от ''Булгаргаз'' ЕАД на излишъците само по борсов път, предлагане на борсата на количества природен газ от местен добив в България и региона и включване на пазарни участници – маркетмейкъри.

,,Постигайки диверсификация, вече ще можем да говорим за либерализиране на пазара на природен газ. За целта трябва да се изгради липсващата инфраструктура между съседните на България страни и изграждане на борса за търговия на природен газ. Това ще даде конкурентна икономика. Изграждането на газоразпределителен център в България ще доведе до повишаване на доходите и стандарта на живот'', добави министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

,,Необходимо е създаването на законодателна рамка, така че Министерството на енергетиката приветства този форум. Затова изразяваме готовност да бъдем ангажирани в този процес, защото това е важно не само за България, но и за целия регион'', заяви още министър Петкова.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов България с ускорен темп трябва да реализира стъпки по отношение на либерализацията на пазара на природен газ, защото сме изостанали.

,,КЕВР категорично подкрепя както либерализацията на пазара, така и диверсификацията на доставчиците на природен газ в страната. В тази посока ролята на КЕВР ще се изрази в дейности, които са аналогични на дейностите, които имаме в борсата за електроенергията. Ще има текст, естествено, който да ни дава възможност да извършваме контрол по процеса на либерализация и преминаването към свободен пазар. Освен това КЕВР се ангажира и с лицензирането на борсовия оператор. Няма съмнение, че доброто решение е заимстване на средноевропейската платформа за търговия с природен газ'', заяви Иванов.

Последвайте канала на

Novini.bg
495 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
????

2019.06.04 | 16:14

3

УСВОЯВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА!? НАРОДЕ????

1

2019.06.04 | 15:02

2

жалки смешници...вярват ли си?

2019.06.04 | 14:39

1

ПОВЕЧКО БОБЕЦ ЩЕ ХАПВАТЕ И МОЖЕ ДА ГО ЗАХРАНИТЕ С ОХРАНЕНИТЕ СИ ЗАДНИЦИ.

Добави коментар

Водещи новини