Теменужка Петкова: Тарифният дефицит в НЕК е свит до възможния минимум

  • 17 май 2019 10:19

  • 295
  • 0
 Теменужка Петкова: Тарифният дефицит в НЕК е свит до възможния минимум
© Булфото (архив)

Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Петкова коментира и думите на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който заяви, че 5 млрд. лв. е дупката в енергетиката. Не знам г-н Иванов откъде борави с такива данни. Знаете ние с какъв дефицит поехме енергийния сектор през ноември 2014 г., знаете какви мерки предприехме. Беше създаден и Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, което беше една от най-успешните мерки, свързани със стабилизиране на енергийния сектор на България, обясни Петкова и посочи, че тя е била високо оценена и от Световната банка и от ЕК.

Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество – това, което е възможно да се получи на базата на настоящата ситуация в НЕК. Оттук нататък трябва да се върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар и да бъдат изведени всички производители на свободния пазар, както и да бъдат предприети мерки по отношение на тарифния дефицит, каза още Петкова.

Енергийният министър обърна внимание и на темата за АЕЦ "Белене". Като информация от ЕК сме получили, че процедурата за АЕЦ "Белене" трябва да бъде преведена на всички официалния езици на държавите-членки на ЕС, а това отнема време. Очакваме до края на май или най-късно в първите дни на юни поканата ни да бъде публикувана на официалния вестник на ЕС. Тогава ще започне да тече и срокът за подаване на заявленията, който е 90 дни от датата на публикуване, обясни Петкова, цитирана от "Фокус". Тя посочи, че преди да бъде даден официалният старт на процедурата няма как да се работи с евентуални стратегически инвеститори. В рамките на стартиране на фазата на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори трябва да бъде ситуирана и проектната компания, в която ние да заявим с какво точно участваме, да видим какво точно ще предложат и евентуалните инвеститори, обясни Петкова и подчерта, че това е по-добрият за България вариант.

Тя посочи, че по отношение на ТЕЦ "Марица изток – 2" България е депозирала писмо до ЕК с ясната заявка на своето намерение да бъде увеличен капиталът на ТЕЦ "Марица изток – 2" с размера на задълженията, които дружеството има към БЕХ.

Тези задължения произтичат единствено и само от разходите, които са направени през последните 3 години за закупуване на емисии, обясни Петкова и подчерта, че става дума за стотици милиони на година. Там етапът е свързан с едно писмо, което получихме в отговор на нашето запитване. С него се поставиха допълнителни въпроси, на които ние трябва да отговорим, и в момента колегите готвят отговора. Срокът, който ни е даден, е 20 дни за подготовка и изпращане на този отговор“, обясни енергийният министър. Тя поясни, че ЕК иска информация по отношение на това дали БЕХ действа така, както би действал всеки един частен инвеститор в подобна ситуация.

Петкова посочи, че по отношение на американските централи текат разговори. Те са част от целия процес по пълна либерализация на електроенергийния пазар, защото за да стане тя, всички трябва да бъдат поставени при еднакви условия. Така че разговорите в тази посока се водят в посредничеството на ЕК и вървят в момента. Така че ще бъдат предприети такива действия, които да защитават в максимална степен и интересите на българската държава, и интересите на инвеститорите, коментира тя.

На въпрос кога американските централи ще започнат сами да си купуват емисиите, Петкова отговори: "Това е добър въпрос – когато бъде постигнато съгласие по отношение на това, как ще се върви оттук нататък. Това е дълъг процес".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини