Българинът с имение за 35 млн. долара с инвестиция в Пловдив

  • 25 април 2019 13:09

  • 38967
  • 8
Българинът с имение за 35 млн. долара с инвестиция в Пловдив
© Gettyimages (архив)

Богатият българин, който купи имението в Бевърли Хилс за 35 милиона долара, строи производствена база в Пловдив. Оръжейният търговец Христо Христов инвестира в града чрез фирмата си "Сейдж технолоджис" ООД, където е мажоритарен собственик. Той вече е построил модерна сграда на Околовръстното съвсем близо до разклона за Прослав. Базата е огромна, на 4 етажа, но още не е пусната в експлоатация. И вчера на терена имаше бригада, която работеше.

Според Търговския регистър предметът на дейност на дружеството е изработка на машинни елементи, агрегати и електронни устройства. В началото на годината "Сейдж технолоджис" ООД е започнало спорадично да търси персонал с обяви за работа в онлайн търсачките. Набирали са се конструктори по електроника, машинен оператор на CNC струг, счетоводител, специалист логистика и др.

В бизнес средите Христо Христов обаче е по-известен с другата си фирма - "Сейдж консултантс", през която търгува с оръжия, боеприпаси и стоки с възможна двойна употреба. Дружеството работи с продукция на заводите в Червен бряг и Провадия. В борда на директорите на компанията освен Христо Христов присъства и Генчо Христов, съпруг на Дора Праматарова. Чрез фирмата си "Прайм-ДС" преди доста години семейството разбуни имотния пазар в Пловдив. През есента на 2007 година теренът на някогашната Сточна гара - земя и сгради, беше продадена на "Прайм-ДС", информира "Марица-Пловдив".

Сделката беше парафирана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който отговаряше за държавната собственост. На търга с тайно наддаване се явиха общо 11 компании, но "Прайм-ДС" успя да пребори конкуренцията. Впоследствие теренът бе апортиран в ново дружество - "ТПЦ Тримонциум Център Пловдив". Две години по-късно цялата фирма е придобита от Einkaufs-Center Plovdiv, регистрирана в Хамбург, а в края на 2017 година 36 декара от зоната на Сточна гара минаха в ръцете на Nepi Rockcastle. Цената на придобиване е около 17 милиона лева.

Както е известно, южноафриканският фонд ще строи четвъртия мол в града под тепетата. Сега Праматорова и Генчо Христов са сред сериозните инвеститори на имотния пазар в София.

Владимир Василев
38967 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2019.04.25 | 16:36

8

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ 
ПАРТИЯ " ВЪЗРАЖДАНЕ "
ГЛЕДАИТЕ ГО В " Ю ТЮБ "
Затвор за виновните за сегашното положение на държавата.
30 годишен геноцид.
Ако мислите като него, агитирайте за партия "ВЪЗРАЖДАНЕ"
ОТИДЕТЕ ДА ГЛАСЪВАТЕ НЕ ОСТАВЯИТЕ НЕГРАМОТНИТЕ ЦИГАНИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ СЪСТАВА НА ПАРЛАМЕНТА.

55

2019.04.25 | 16:13

7

90-та трябваше,като в Румъния!!! До последния ДС-ец ,партиен и комсомолски секретар!!! Сега е късно вече!!! Да не забравяме утрешната дата,на която тези по-горе отровиха българския народ,скривайки за аварията в Чернобил!!!

ххх

2019.04.25 | 14:36

4

И тоя ли ще изкарате от ГЕРБ ? Ще се озорите щото оръжията и търговията с тях винаги са били под контрола на Държавна сигурност, а тя беше държава в държавата под флага на БКП....и големия гръб на сегашната червена мафия. Там са парите на българите от преди "прехода" насам...

Жермен Радев

2019.04.25 | 15:40

6

един човек да мисли реално и да вижда как стоят нещата в държавата тоя тъп народ не осъзнава че всичко което е откраднато не е изчезнало а само сменя собственика си и парите на народа също и зачочват по малко да излизат на пейзажа но ......кой да си ги потърси.

Такива плащат за изборните далавери на СДС

2019.04.25 | 15:33

5

А ти, народе, се чуди как седсарите са на власт 30г..

ЕТО ТОВА

2019.04.25 | 13:19

1

ОСТАНА ОТ ТЕРИТОРИЯТА БЪЛГАРИЯ. САМО ОЛИГАРСИ И ЦИГАНИ-ПАРАЗИТИ.

Илф и Петров

2019.04.25 | 13:59

3

.....само Майдан и камъни.

Илф и Петров

2019.04.25 | 13:56

2

Изсмукаха кръвта на пенсионерите,построили съвременна държава за 45 години.С изсмуканото купуват порвенюшки имения.Даже и армията унищожиха тихомълком Дупедавците-за един преврат офицери и войници не оставиха.Страх ги е.Остана сама Маъдан и камъни.

Добави коментар

Водещи новини