Глад за гидове с китайски и японски език

  • 26 март 2019 06:17

  • 519
  • 0
Глад за гидове с китайски и японски език
© pixabay

Недостиг на екскурзоводи с китайски и японски език има у нас, коментират от Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ) пред „Монитор“.

Всяка година организацията получава по близо 30 заявки за членство и въпреки това все още има езици, за които гидовете не стигат. От бранша се оплакаха и от липсата на работна ръка.

Справка в туристическия регистър на министерството на туризма показва, че едва петима екскурзоводи са лицензирани за японски и по един има за корейски и за китайски език. Арабски пък говорят едва трима. Шведският, норвежкият и датският също не са толкова често срещани - там регистрираните са общо 8. Освен тях, чешкият и полският също са дефицитни. За арабски и финландски пък екскурзоводи няма. За сметка на това числата при западноевропейските езици са високи - с английски има регистрирани 693 от общо 1293 гидове, с френски са 168, с немски - 279, испански - 115. Рускоговорящите пък са 432, но най-много са тези с български - 1103.

„Има доста групи напоследък, които търсят това, но членовете ни са по-малко от търсеното“, признаха от асоциацията.

Въпреки това има 43% ръст на желаещите да се учат на професията, показват данните на Министерството на туризма.

За периода от 1 януари до 21 март тази година са постъпили 18 заявления за явяване на изпит за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Екскурзовод“. Средно на година пък се получават по 106 подобни заявления. Те са вписани в Регистъра на правоспособните екскурзоводи, част от Националния туристически регистър като към момента на влизане в сила на Наредбата за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Екскурзовод“, вписаните в Регистъра екскурзоводи са били 1196.

900 лева може да стигнат курсовете за екскурзовод у нас. Освен теоретична част, те предлагат и практика както в страната, така и в чужбина. Сертификатите пък важат за цял живот и втори път няма да се наложи да се прави такъв харч. За тази сума той продължава половин година или 960 учебни часа. След края на обучението учащите се изправят пред комисия и ако вземат изпита, получават свидетелство за завършена трета квалификационна степен на професионално образование „Екскурзовод”. Това важи единствено за тези, които нямат нито опит, нито квалификация. За тези с практика зад гърба си някои центрове предлагат 3-месечни курсове за 600 лв., като часовете могат да се водят и дистанционно или от компютъра.

Подобен център предлага обучения в различни сфери на туризма във Варна, София и Бургас в 3 варианта - месечна, двумесечна и индивидуална форма на обучение. Според нея се определят и часовете. Груповото обучение за гид за 96 часа струва 708 лв., а ако вноската е една, то цената е 648 лв.

Самостоятелното обучение струва 828 лв. или 768 лв за една вноска. В случай, че нямаме наличен сертификат за ниво по език, то центърът предлага и изпит за ниво C1 за 144 лв., който обикновено би струвал около 300 лв.

1000 лева е глобата за тези, които упражняват професията, без да са вписани в Националния туристически регистър съгласно изискванията на Закона за туризма. Такъв е размерът и на санкцията за екскурзовод от държава в ЕС. При повторно нарушение пък санкцията скача с 2000 лв. За тези, които не носят идентификационна карта, пък глобата е 500 лв., а нарушението става двойно по-високо при повторение. Георги Георгиев от Асоциацията на екскурзоводите обясни за „Монитор“, че контролът за нелегални гидове е символичен.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини