Васил Велев: Увеличението от 8,4% на заплатите е непостижимо заради цената на тока

  • 24 януари 2019 21:53

  • 2139
  • 10
Васил Велев: Увеличението от 8,4% на заплатите е непостижимо заради цената на тока
©

Заплатите в частния сектор у нас растат най-бързо в целия ЕС през последните 10 години - в проценти най-бързо. За тази година предвиждахме ръст на разходите за труд - цялото число, от порядъка на 8,4%, но при тази цена на електроенергията това е непостижима цел - дебело да го подчертая. Това каза в "Денят на живо" по Канал 3, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той определи като "абсолютно ненормална" ситуацията в енергетиката ни. "Давам данни - за декември с увеличението на цената на електроенергията, фактурата в предприятията е 10% над сумата за работната заплата. Тоест ако предприятието примерно плаща 100 000 лв. на работниците си, фактурата за електричеството бе с 10 000 повече", каза той.

"От правителството искаме по-добра бизнес среда, другият приоритет е промяна на политиката в човешки ресурси, третият приоритет е енергетиката. Отново имаме криза в енергетиката: без да имаме дефицит на производствени мощности, имаме дефицит на предлагане и оттам - двойни цени на електроенергията", посочи Васил Велев.

Според него в енергийния сектор има държавен картел. "Това е категоричен факт - подали сме жалба до КЕВР по този въпрос, на пазара доминират с 82% държавните производители, цените, по които продават, са 2 пъти по-скъпи от референтните, които са направени за бита. Когато на борсата има един доминиращ пазар като БЕХ (Български енергиен холдинг) с трите му дружества, това не е пазар. Има монопол на борсата, но КЕВР, кой знае защо, не следи, цената на борсата всъщност се определя от монополист-продавач. Има европейски регламент за прозрачност и интегритет на пазарите на електроенергия. За да може по веригата всеки да получи разумна печалба и тази верига да се управлява в интерес на крайния потребител - у нас е в интерес на всеки друг, само не и на крайния потребител. Освен тези манипулации на пазара, имаме и американски централи. Това нещо трябва да се поеме от бюджета, ако не могат да се развалят тези договори (за цената на изкупуваната от тях енергия) - трябваше да се развалят преди 3 години", допълни Васил Велев.

По думите му проблемите остават - не само не се разрешават и всъщност даже се изострят, като към старите се наслагват и нови. "Инвестиционната среда у нас се влошава - това е факт, и инвестициите намаляват, това го отчита и Европейската комисия в своите доклади. Тук не говорим само за чуждестранните инвестиции, които също намаляват, говорим и за местните инвестиции - това е статистически факт. Няма място да коментираме намаляват или не - те намаляват, въпросът е как да променим тази ситуация", изтъкна председателят на АИКБ.

Едно от предложенията на работодателите към правителството е в трудовия договор на работника или служителя да се впише общия размер на осигуровките - в името на прозрачността, както го има не само в Румъния, но дори и в Македония. "Искаме в трудовия договор да има 2 важни числа: едното е нетната сума, която получава работникът, а другото число е общият размер за разхода за труд - на неговото възнаграждение и на всички осигуровки, които се плащат за него", каза Васил Велев, като подчерта, че по този начин работникът ще знае "какви са осигуровките му, защото това са негови бъдещи права - за болнични, за пенсии, за да си ги търси", поясни Васил Велев.

"В момента има абсолютно размазване на картината, държавните служители въобще не плащат осигуровки, плащат ги данъкоплатците. Даже в Македония не е като при нас - там в трудовия договор има нетно число колко получавам, и брутно колко струва моя труд. Има го и в румънския трудов договор, в българския трудов договор го няма", изброи председателят на АИКБ.

Мая Йорданова
2139 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2019.04.06 | 20:54

10

"Васил Велев: Увеличението от 8,4% на заплатите е непостижимо заради цената на тока"...Аууу какво култово изказване...Как съм го пропуснал и чак сега попадам на него не знам,но определено го подреждам сред "най-великите" мисли на 21-ви век! :Д:Д:Д

777

2019.01.25 | 12:12

9

Непосилно е за работодателите да вдигнат заплатите, ама е по силите им да си купуват автомобили и жилища за стотици хиляди, че и милиони левове.

Увеличавате тока

2019.01.25 | 08:54

8

А заплатите не може ,че много ви се вижда ,а ние с какво да плащаме на бирниците.Вашето мами мръсно долно катилско.Бял ден да не видите мръсници недодялани.

2019.01.25 | 07:33

7

Като растат защо никой не изявява желание да остане във България? Да ти вдигнат заплата със стотинки на това растеж ли му викате?

2019.01.25 | 07:02

6

Лъжец

Благодарим ти Краси Каракачанков

2019.01.25 | 02:25

5

8 изроди с Български паспорти закупени от Каракачанов са осъдено за групово изнасилване на 13 годишно дете. Сега всички в Германия реват че Българи изнасилвали наред в Германия.

Преминаващ

2019.01.25 | 01:50

4

Леко да не изцапате гащите от много напъване г-н масон, леко ! На приказки сме велики, на дела обаче - НЪЦ ! Интересно кой работодател по света ще напише в месечния фиш на работника, че трудът му струва 2000 лв, а получава 20 лв надница ??? Или сме най-велики, когато си ги дрънкаме по енерция като в парламента, а г-н масон ?!

Иво

2019.01.25 | 00:05

3

Абе борсук! Я кажи ти каква заплата взимаш! Тръгнал да ми говори нашата заплата с какви проценти ръсте! С тия проценти за които говориш и след 200 години, пак ще сме последни в Европа! Борсук! Халка!

оня с коня

2019.01.24 | 23:22

2

Попитайте Борисов, защо българските производители плащат най скъпият ток в Европа и най скъпата газ. Така цената на крайният продукт се качва. Българските производители не могат да бъдат конкурентно способни със другите държави, които плащат по малко за газ и ток. Май господарите на Борисов нямат сметка да имаме евтин ток и газ.

2019.01.24 | 23:02

1

Смешен плач на богати хора свикнали на охолен живот и нехаещи за тези които трупат богатствата им.

Добави коментар

Водещи новини