Агенцията по заетостта започва прием на заявления по проекта "Родители в заетост"

  • 21 януари 2019 10:11

  • 2057
  • 0
Агенцията по заетостта започва прием на заявления по проекта "Родители в заетост"
© Pixabay

Агенцията по заетостта стартира от днес /21 януари/ до 28 февруари нов разширен прием на заявления по проекта "Родители в заетост", съобщават от институцията. Той е съфинансиран от Европейския социален фонд чрез ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот. В същото време се дава възможност за заетост на безработни лица да полагат грижи за отглеждане на деца, се посочва в информацията.

В рамките на първите два приема 1514 родители са одобрени и включени в проекта от общо 2977, подали заявления. 3449 безработни са изявили желание да бъдат наети като детегледачи, а одобрените са 2501. Сключени са 1425 трудови договори с детегледачи.

По време на новия прием право да подават заявления по проекта имат родители на деца от 0 до 12 години. Те трябва да отговарят на следните условия:Родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа; многодетни родители на деца от 0 до 12-годишна възраст, които са се върнали на работа, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище.

Право да кандидатстват имат и безработни, регистрирани в бюрата по труда, които са родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0 до 12 годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Максималният срок за получаване на услугата "детегледач" е до 18 месеца или до навършване на пет или 12 години на детето.

БТА
2057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини