12 милиарда лева са нужни, за да се подобри качеството на водата през следващите 10 години (видео)

  • 14 декември 2018 14:08

  • 583
  • 0
12 милиарда лева са нужни, за да се подобри качеството на водата през следващите 10 години (видео)
©

Въпреки мерките, които ВиК операторите предприеха, за намаляването на загубите на вода, тенденцията от над 60% загуби се запазва. Това стана ясно по време на брифинг на КЕВР, предаде репортер на Novini.bg.

През тази година започна реформа във ВиК сектора. Подобри се качеството на услугата на ВиК операторите. Загубите на вода за съжаление през 2017 се повишават. Загубите на вода в България продължават да стоят над 60%. Това означава, че ако 100 единици вода са взети от природата, 61 са се загубили по мрежата или не са платени. Това е тенденция през годините, за съжаление, заяви Ивайло Касчиев.

Търговските загуби водят до липса на приходи във ВиК операторите. В същото време влагаме повече ресурси в подобряване на качествата на водата. Фокусът, който поставяме на ВиК операторите за подобряване на услугата се свързва с редица мерки. За съжаление водопреносната мрежа е стара и е нужна подмяна.

Друг проблем е високата неефективност на персонал. Има политическа намеса, Поддържа се ненужно голям брой на служителите. Това води и до раздуване на разходите.

Нивото на инвестиции се повиши на 92 милиона от ВиК операторите, 42 милиона лева от програми по еврофондове. 193 милиона са инвестициите във ВиК сектора за миналата година. Нуждите за инвестиции са много по-големи. 12 милиарда лева са нужни, за да се подобри качеството на водата през следващите 10 години, посочват от КЕВР. Всичко казано до тук може да доведе до увеличаване на цената на водата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини