Гледай на живо

Локо (Пд) се сбори и измъкна 1:1 от Копенхаген - На живо от "Лаута"

От утре всички граждани в ЕС ще имат еднакви права при купуването на стоки и услуги онлайн

  • 02 декември 2018 13:35

  • 1475
  • 1
От утре всички граждани в ЕС ще имат еднакви права при купуването на стоки и услуги онлайн
© Pixabay

Край на блокирането на географски принцип при пазаруване онлайн. Това предвиждат нови правила в Европейския съюз, които влизат в сила от утре.

Ако пазаруваме от чужди уеб сайтове, кредитните карти, издадени в България, вече няма бъдат блокирани, нито ще бъдем пренасочвани към други версии на сайтовете. Европейската комисия призова всяка страна да определи кой ще следи за прилагането на регламента и как ще се оказва помощ на потребителите.

След премахването на таксите за роуминг и възможността да пътуваме в чужбина със собственото ни онлайн съдържание, отпадането на геоблокирането е другата стъпка в посока на единен цифров пазар, която ще доведе до конкретни преимущества за хората и бизнеса.

С новите норми потребителите ще имат по-голям избор на продукти на конкурентни цени и по-добри оферти онлайн, напомня БНТ. В същото време клиентската база на бизнеса ще надхвърли националните граници и така ще се понижат административните разходи на дружествата. Новият регламент не задължава онлайн продавачите да предлагат доставка до държавата членка на клиента. Съдържанието, защитено от авторски права като електронни книги, музика, игри, софтуер, засега не попада под действието на новите правила.

Десислава Станева
1475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.02 | 13:48

1

ЕВАЛА

Добави коментар

Водещи новини