ВМЗ Сопот ще прави дронове с израелска компания

  • 15 ноември 2018 15:41

  • 738
  • 1
ВМЗ Сопот ще прави дронове с израелска компания
© Getty Images/Guliver (архив)

ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати /дронове/. Това е станало на среща на министъра на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в с представители на израелската компанията в Министерство на икономиката, съобщиха от ведомството.

На срещата е участвал още заместник - министър Лъчезар Борисов, представители на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на отбраната.

Израелската компания е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиента по целия свят, в това число продава и на НАТО. Договорът за трансфер на технологии ще даде възможност на ВМЗ за собствен бранд български безпилотни летателни апарати, както и сервиза, поддръжката и обслужването им.

Министър Караниколов е изтъкнал, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и е подчертал, че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Зам.-министър Борисов е отчел, че износът в сектора на продукти свързани с отбраната за миналата година отбелязва над 20 на сто растеж, както и че съществува сериозен потенциал за развитие на военно промишления комплекс у нас.

Договорът за сътрудничество е бил подписан от Атанас Богданов, председател на Борда на директорите на ВМЗ Сопот и от Ади Коен, директор на бизнес развитие и маркетинг на Aeronautics.

Константин Тодоров
738 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тодоров

2018.11.16 | 12:15

1

Защо използвате снимка на играчка, като става ясно, че се отнася за боен дрон от рода на "Хищник" (MQ-1 Predator)

Добави коментар

Водещи новини