Икономист: Бюджетът е консервативно планиран

  • 23 октомври 2018 07:29

  • 1099
  • 0
Икономист: Бюджетът е консервативно планиран
© Булфото

Тази година имаме възможност да се увеличат някои пера в бюджета. Завишението от 5 миларда лева ще се усети по вертикалата от обществото. Това каза икономистът Кольо Парамов в ефира на БТВ.

По думите му бюджетът е консервативно планиран.

„Той той трябва да е такъв и да не се правят експерименти, за да може да се изпълни и да няма финансови сътресения. Вижда се, че бюджетът отново е заложник на социалната политика“. Това каза финансовият експерт Емил Хърсев.

„Бюджетът е винаги бюджет на възможности и с него пропаганда не трябва да се прави. Това е излишно“, коментира Парамов. Той добави, че бюджетът трябва да е стабилен, тъй като се надяваме да ни приемат в банковия съюз и еврозоната.

„При нас се прилага модела на дисциплиниращ ефект“, добави Хърсев. Според експертите няма класическо пипане на данъците.

По думите на експертите планираните приходи над 116 милиарда лева в бюджета е консервативна прогноза и те ще бъдат надхвърлени.

Пенсионното осигуряване трябва да се допълни с 1 милиард и 350-400 милиона, за да се постигне ръст, посочи и Кольо Парамов. Пенсионната система трябва да има своя собствена приходна база, тя не трябва да  е от бюджета, отбеляза обаче Емил Хърсев.

По думите и на двамата проблемът за предстоящата година е инфлацията, трябва да удържим тя да е 3.5%.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1099 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини