Теменужка Петкова: Цената на природния газ може да бъде предоговорена

  • 08 октомври 2018 09:07

  • 3451
  • 1
Теменужка Петкова: Цената на природния газ може да бъде предоговорена
© Кадър: Нова телевизия

По силата на договора, подписан между "Булгаргаз" и "Газпром" в Санкт Петербург миналия месец, има параметри, според които България може да предоговори цената на природния газ. Това предоговаряне може да се извършва вече на всеки две години, а не както беше досега – на всеки четири. За целта обаче трябва да предоставим писмено заявление, което да е добре мотивирано за промяна на цената. В тази връзка трябва да бъдат направени и обстойни анализи.

Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия енергийният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Относно последните нападки на Путин към България министърът заяви, че "Южен поток" вече е тема в миналото.

,,Европейския съюз имаше проблем с "Южен поток" в областта на обществените поръчки и нарушение на третия либерализационен пакет. Това би означавало нова наказателна процедура срещу България. Нашето задължение е преди всичко да гарантираме енергийната сигурност. В момента се извършват сериозни анализи, като нашия стремеж е да бъдем стратегически поставени върху газовата карта на Европа'', добави Петкова.

,,Цените за топлофикационни услуги се определя от КЕВР. Всеки може да се запознае с мотивите на регулатора. Аз не мога да коментирам политиката на КЕВР, тъй като това е независим орган'', сподели още тя.

,,Всяка държава-членка на ЕС да избере за себе си кое часово време иска. До април 2019 година трябва да заяви своето решение. Необходимо е да се направи анализ, не само в България, но и на съседните държави с цел запазване на вътрешния пазар. Така че ще бъдат организирани дебати с всички институции и ведомства по въпроса, както и с участието на българските граждани'', коментира още Петкова.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.08 | 09:26

1
За какво ни е скъп газ като всичко може да мине на ток и да сме зависими от цената толкова ли е трудно всяка централа да си изгради фотоволтаичен парк? Или просто правителството иска да съдере по две кожи на Българина и да му вземе и последните стотинки.

Добави коментар

Водещи новини