Муравей Радев: Ако искаме по-ниски цени, държавата трябва да разчисти пътя пред конкуренцията

  • 01 октомври 2018 07:59

  • 3047
  • 6
Муравей Радев: Ако искаме по-ниски цени, държавата трябва да разчисти пътя пред конкуренцията
©

Ако се въведе социална кошница за най-уязвимите граждани, ще стане много голяма беля, защото ще се ликвидира конкуренцията. Ако авторите на предложението наистина искат да помогнат, им напомням, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Намаляването на цените с 5% събаря бюджета,а държавата изпада в криза. Това прогнозира бившият финансов министър Муравей Радев в ефира на БТВ.

Предложението на министър Порожанов за това големите вериги да работят без печалба е нереално. Печалбата става ясна в края на годината. Тези 30 ст., за които се говори, са разходите на търговеца, която става ясна в края на годината. Каракачанов иска да фиксира печалбата. Не е това начинът, няма да постигне нищо. В стопанската дейност има поне 300 начина да раздуеш разходите и да смачкаш печалбата. Никога, когато държавата е правила подобни експерименти, не е свършвало добре“, предупреди той. Радев припомни, по времето на Виденов, когато цените са били фиксирани и това е довело до голямата криза.

Според него по-добре би било, държавата да разчисти пътя пред конкуренцията. „Има ли жестока конкуренция цените заспиват и не шават“, подчерта експертът.

„На борсата е пулсът на цените на храните. Цените могат да се увеличат при други условия, но не и заради повишаването на цените на природния газ. На стоковия пазар конкуренцията е жестока и не може да се повиши, освен ако няма картел“, каза Муравей Радев.

По думите на бившия финансов министър единственият начин българите да обеднеят е, ако са мързеливи, ако чакат на социални помощи или са безработни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3047 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Истината

2018.10.01 | 22:39

4
В държава, където управлява мафията, тоя мафиот, ми говори за конкуренция????
Истината

2018.10.02 | 04:03

6
Voltervoice, и това е истина, ще знаеш! Лошите са окопаха във власта, навсякъде!
Voltervoice

2018.10.02 | 02:14

5
В страни в които върлува див капитализъм обикновено мафиотите управляват!
Avenger

2018.10.01 | 22:34

3
Не само че не е в затвора, ами и раздава акъл наляво и надясно вместо да си трае! При капитализма е така - новонагушилите се компрадори капиталисти изнагляват без да се усетят, че въжето скоро ще им стегне!
Но първо трябва да му конфискуват цялото награбено имущество и да го оставят да влачи живуркане на минимална заплатка, или пенцийка!
А после може и да увисне!
Voltervoice

2018.10.01 | 09:51

1
Тоя още ли е жив?
Ще има нов Народен съд и този ще увисне!
Може да му се предложи демократичен избор: разстрел, или въже
Съдията

2018.10.01 | 14:50

2
Тъкмо се канех да попитам защо още е на свобода а не в затвора?

Добави коментар

Водещи новини