Искрен Веселинов: Държавата трябва да създава правила

  • 26 септември 2018 08:42

  • 2060
  • 1
Искрен Веселинов: Държавата трябва да създава правила
© БНТ

Нашите идеи са, че държавата трябва да създава правила, тъй като тя преди всичко трябва да бъде социална. Истината е, че пазарът дава своите дефекти и именно държавата трябва да се бори срещу тези дефекти.

Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов във връзка с повишението на цените на някои от продуктите от първа необходимост.

,,5 процента увеличение на храните ще доведе до още по-голямо обедняване на българина. Има едно доминиращо положение, което позволява на големите търговски вериги да се облагодетелстват на гърба на потребителите. Ето защо държавата трябва да има някакъв регулаторен механизъм в това отношение. Трябва да положим такъв дебат за веригите'', коментира Веселинов.

,,Не искаме нищо друго, освен регулация, чрез която да възтържествува справедливостта и тя да е в полза на потребителите'', каза още той.

,,Всъщност българинът днес не дава чак толкова пари за храна. През 1989 и 1997-98 г. се харчат най-много пари за храна, а сега е два пъти по-малко'', обясни по темата икономистът Красен Станчев.

,,Наблюдава се намаляване на разходите за храна за сметка на съвсем други стоки, чийто разходи се увеличават'', поясни експертът.

,,Оборотът на пазара на храни е около 5 милиарда лева и в тази връзка по-големите вериги са свързани с НАП, така че при тях много трудно може да се прикрият приходите. Не така стои обаче въпросът с малките квартални магазинчета, тъй като не всички са оборудвани с апарати към НАП. Така че по-скоро съм на мнението, че големите вериги у нас допринасят за държавния бюджет, отколкото по-малките магазинчета'', заключи Станчев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2060 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
русенски крадлив педал

2018.09.26 | 09:06

1
Обиколи няколко партии,за да е винаги на хранилката.

Добави коментар

Водещи новини