От КНСБ очакват Радев да съдейства за възстановяване на диалога между бизнеса и синдикатите

  • 27 февруари 2017 14:16

  • 2273
  • 0
От КНСБ очакват Радев да съдейства за възстановяване на диалога между бизнеса и синдикатите
© КНСБ

Според КНСБ президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на има функциите да даде импулса за възстановяване на диалога между бизнеса и синдикатите.

Президентът като обединител на нацията и като политика в момента с най-високо доверие на обществото има функциите да даде импулса за възстановяване и стабилизиране на нарушения не по наша вина диалог с някои от бизнес организациите на централно ниво, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след срещата днес на представителите на ръководството на синдиката с държавния глава на "Дондуков" 2. По-рано този месец президентът Радев се срещна и с представители на КТ "Подкрепа".

На много секторни нива, на браншово ниво диалогът върви, колективни договори се сключват, има партньорство и в министерства и в секторни съвети, но по повод на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, непреднамерено и непредизвикано от нас действие на някои бизнес организации доведоха до този застой в нашите отношения, посочи Димитров. Той изрази убеденост, че президентът Радев и новото правителство след изборите могат да дадат тласък и импулс на тристранния диалог, защото това е нужно на страната. В тази връзка от синдиката предлагат секретарят на държавния глава по социална политика да участва в работата на НСТС.

На срещата от КНСБ са представили вижданията си за развитието на икономиката и на енергийния сектор, за политиката по доходите, състоянието на образованието. От синдиката посочиха необходимостта за привеждане на доходите в съответствие с икономиката и растежа на БВП. Обща е била позицията, че такава визия и политика трябва неотклонно да се следва в България през следващите години, за да могат българските граждани и работещи да получат усещане за справедливост, посочи лидерът на КНСБ. Пламен Димитров изтъкна също, че политиката по доходите и ръста на заплатите в предприятията трябва да бъдат гарантирани и правата на работещите да бъдат по-добре защитени. От КНСБ очакват от президентската институция и от президента Радев в неговия мандат да направи така, че заедно с политиците да убеди парламента, че правото на сдружаване и на колективно трудово договаряне са защитени, така както изисква конституцията и да могат да бъдат прилагани в реалния живот, каза още Пламен Димитров.

От КНСБ са поискали енергийната политика на страната да бъде изчистена от всякакви идеологически влияния и да бъде подчинена единствено на националните цели и приоритети като се набележат някои спешни и други дългосрочни мерки, които да дадат възможност за стабилното развитие на сектора и за подпомагане на енергийно слабите. Димитров посочи важността да бъдат защитени в следващите месеци ключови решения от гледна точка на националния интерес като гласуването през април в ЕП по референтния документ на ЕК, който натоварва българската електроенергетика с непосилни изисквания за нови емисии.

От КНСБ изразиха задоволство, че партиите в момента поставят образованието като приоритет и изразиха надежда, че това ще бъде така и след изборите, когато се стигне до конкретни управленски програми и действия като ключовият въпрос ще бъде кадровото обезпечаване на сектора и достойните доходи на учителите, посочи още Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Константин Тодоров
2273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини