Синдикатите: Подходът на работодателите към социалния диалог провокира напрежение

  • 09 февруари 2017 13:16

  • 2344
  • 4
Синдикатите: Подходът на работодателите към социалния диалог провокира напрежение
© Булфото

Според КНСБ и КТ "Подкрепа" подходът на работодателите към социалния диалог е реакционен и провокира напрежение. Това се казва в съвместна позиция на КНСБ и КТ "Подкрепа" по повод някои действия и документи на Асоциация на организациите на работодателите в България, съобщиха от пресцентровете на синдикатите.

Синдикалните организации изразяват тревога от състоянието и развитието на социалния диалог на национално равнище и възможните негативи за диалога и колективното договаряне на равнища сектор и предприятие.

Според КНСБ и КТ "Подкрепа" в посланията на националните ръководства на работодателите се усеща липса на перспектива за изход от задънената улица, в която те са поставили Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикалните организации свързват признаците на застой и непродуктивност с позициите на национално равнище, които заемат работодателите по въпросите на минималните осигурителни доходи, минималната работна заплата и нейното по-нататъшно повишаване, доходите от труд като цяло.

Според КНСБ и КТ "Подкрепа" непродуктивност се открива още в нежеланието да се дискутират причините за липса на квалифицирани кадри, както и в неприкритите неаргументирани призиви да бъде преустановено колективното трудово договаряне на равнища предприятие и бранш.

Синдикалните организации смятат, че от от името и сайта на Асоциация на организациите на работодателите в България (АОРБ) се прогласяват антисоциални инструкции по въпроси на колективното трудово договаряне, някои от които са и откровено антисиндикални.
КНСБ и КТ "Подкрепа" очакват ясна и недвусмислена реакция на служебното правителство за ритмичен и резултатен национален тристранен социален диалог. Поводът и мястото това да се случи е възобновяване на работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, се допълва в становището.

"Очакваме възстановяването на нормалните отношения между работодателските и синдикалните организации на национално равнище да ангажира и Президента на България. Надяваме се в своите предизборни програми политическите сили да отделят внимание и място и на този въпрос", се отбелязва още в становището.

Константин Тодоров
2344 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.02.15 | 17:13

3
В БЪЛГАРИЯ СИНДИКАТИ НЯМА!!! Това са мафиотски структури смучещи работнически пари за лично благоденствие и просперитет.КРАДЦИ !!!

2017.02.15 | 17:14

4
Така е.Хвърлят прах в очите на работниците че вършат някаква дейност.А ако ги нямаше тези синдикати и недоволните работници се организираха сами нямаше ли ефекта да е по голям.

2017.02.15 | 17:13

2
Синдикати+Работодатели=Картел поне така е положението във България то затова и заплатите не са мръднали ако има увеличение то е символично!
Иван

2017.02.09 | 18:31

1
Хаха, България е единствената държава в света, в която: средната заплата е 960лв (според държавата), а средно човек взима под 600 :).

Добави коментар

Водещи новини